Līdz 2017.gadam pārejas periods atsevišķu pārtikas piedevu iekļaušanai skolēnu ēdienkartēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) šodien vienojušies noteikt pārejas periodu līdz 2017.gadam atsevišķu pārtikas piedevu un aromatizētāju iekļaušanai pārtikas produktos, kas tiek izmantoti skolēnu ēdināšanai.Vēl nolemts, ka bērni jāēdina ar uz vietas gatavotu ēdienu skolas ēdnīcā, tāpat turpat gatavoto drīkstēs izplatīt arī skolas kafejnīcā.

Abi ministri bijuši vienisprātis, ka bērni izglītības iestādēs jāēdina ar pasniegšanas dienā svaigi pagatavotu ēdienu no dabīgiem pārtikas produktiem un ēdienam jābūt gatavotam uz vietas skolas ēdnīcā.

Belēvičs ar Dūklavu vienojušies, ka ēdienu, kuru gatavojuši skolas pavāri uz vietas izglītības iestādē, kas atbilst Ministru kabineta noteikumos noteiktajām prasībām, ēdienkartes ietvaros drīkstēs izplatīt arī skolas kafejnīcā, piemēram skolas ēdnīcā pagatavotu omleti.

Tāpat profesionālās izglītības iestādēs, kurās tiek mācīti topošie pavāri, drīkstēs izplatīt ēdienu, kas pagatavots attiecīgās izglītības iestādes audzēkņu mācību procesā.

Ministri arī vienojās, ka

tiks noteikts pārejas periods līdz 2017.gadam atsevišķu pārtikas piedevu un aromatizētāju iekļaušanai pārtikas produktos, kuri tiek izmantoti.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Ciganova, ministri arī esot pārrunājuši jautājumu saistībā ar brīvpusdienu cenām. Belēvičs un Dūklavs bijuši

vienisprātis, ka brīvpusdienām būtu jāmaksā divi eiro, jo 1,42 ir par maz, lai bērniem pusdienas pagatavotu no veselīgiem un kvalitatīviem produktiem.

Ciganova piebilda, ka šis jautājums pagaidām ir idejas līmenī.

Jau ziņots, ka valdība vakar vēl neskatīja izmaiņas ražotāju un atsevišķas sabiedrības daļas neapmierinātību izsaukušajos noteikumos, kas paredz ierobežojumus pārtikai izglītības iestādēs, un uzdeva Veselības ministrijai (VM) tuvāko nedēļu laikā panākt vienošanos ar iesaistītajām pusēm.

Pārtikas ražotāji vēl izvērtēs Belēviča un Dūklava panāktās vienošanās iespējamo efektivitāti

Pārtikas ražotāji vēl izvērtēs veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) un zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) šodien panāktās vienošanās iespējamo efektivitāti, norādīja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) vadītāja Ināra Šure.

Viņa teica, ka tuvāko dienu laikā pārtikas nozares dalībnieki rīkos darba grupas, lai izvērtētu, vai ražotāji varēs pielāgoties iespējamām izmaiņām.

Par Dūklava un Belēviča vienošanos, kas paredz noteikt pārejas periodu līdz 2017.gadam atsevišķu pārtikas piedevu un aromatizētāju iekļaušanai pārtikas produktos, kas tiek izmantoti skolēnu ēdināšanai, Šure atzina, ka tas ir labāk nekā nekas. Tomēr sīkākus komentārus viņa sniegt nevarēja, paužot cerību, ka iecerētajās izmaiņās ir ņemti vērā arī pārtikas ražotāju iepriekš nosūtītie ieteikumi.

Šure arī informēja, ka

pārtikas ražotāju darba grupa šo vienošanos vērtēs, visticamāk, līdz nākamās otrdienas, 2.februāra, valdības sēdei.

Kā ziņots, ar 1.janvāri stājušies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas aizliedz izglītības iestādēs ēdinātājiem iepirkt produktus, kuru sastāvā ir tādas pārtikas piedevas kā konservanti, krāsvielas, saldinātāji un aromatizētāji.

Līdz ar to ražotājiem radušās problēmas, jo aizliegto piedevu sarakstā nokļuva arī dabīgās krāsvielas, kas ražotas, piemēram, no burkāniem vai bietēm.

Šajā sakarā ar protesta vēstuli atbildīgajās institūcijās vērsās Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF).

Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāve Dagnija Muceniece iepriekš informēja, ka pēc ražotāju un skolu ēdinātāju protestiem notikusi operatīva Veselības ministrijas (VM), ZM, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un citu ekspertu tikšanās. Jau vienā no tuvākajām valdības sēdēm varētu tikt pieņemts normatīvais akts, ar kuru tiktu grozīti šie noteikumi, pauda Muceniece.

Arī VM paziņoja, ka strādās pie grozījumiem, lai skolās būtu iespējams iegādāties produktus, kuri satur dabīgos aromatizētājus un dabīgās krāsvielas, kā arī prasībām atbilstošu maizi, tomēr noraida iespēju kopumā atcelt jauno kārtību par uztura normām skolās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu