«Laikmetīgā cirka dienas» LKA «Zirgu pastā»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 29.janvāra līdz 3.februārim Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā «Zirgu Pasts» norisināsies «Laikmetīgā cirka dienas», kuru tēma aptvers laikmetīgā cirka attīstību Baltijas jūras reģionā. Ikviens interesents aicināts 30.janvārī plkst. 19.00 piedalīties kolektīvā izrādē Open Tsirkus Stage: Riga Style Show un 31.janvārī plkst. 14.00 - uz publisko lekciju, kurā Amy Fee («Cirkus Cirkör» producente) un Ivan Kralj (cirka režisors un producents no Horvātijas) stāstīs par laikmetīgā cirka producēšanu. Visas programmas aktivitātes norisināsies LKA teātra mājā «Zirgu pasts».

Festivāls «Re! Rīga» sadarbībā ar Baltijas un Ziemeļvalstu cirka tīklu, biedrību Next Door Circus un Latvijas Kultūras akadēmiju no 29.janvāra līdz 3.februārim piedāvās plašu izglītojošu programmu sabiedrības un jomas speciālistu iepazīstināšanai ar laikmetīgā cirka tehnikām un pamatprincipiem. Programmas ietvaros paredzētas ne tikai aktivitātes plašākai publikai, bet arī meistarklases starptautiski atzītu pasniedzēju vadībā jomas profesionāļiem. Ar objektu manipulāciju iepazīstinās cirka un vizuālā teātra mākslinieks Ville Walo no Somijas un leļļu mākslinieks Eduardo de Paiva Souza (plašāk pazīstams kā «Duda Paiva») no Nīderlandes, savukārt meistarklases cirka producēšanā notiks slavenā zviedru cirka «Cirkus Cirkör» producentes Amy Fee un horvātu cirka producenta un režisora Ivan Kralj vadībā.

Meistarklasēs piedalīsies 24 starptautiskas žūrijas izvēlēti jaunie cirka mākslinieki no Baltijas valstīm un Skandināvijas, kā arī Latvijas Kultūras akadēmijas leļļu teātra aktieru kursa audzēkņi. Meistarklašu laikā Rīgā uz Baltijas un Ziemeļvalstu cirka tīkla sanāksmi pulcēsies arī reģiona vadošo laikmetīgā cirka organizāciju pārstāvji.

Programmas izskaņā ceturtdien, 4.februārī, Latvijas Leļļu teātrī notiks Eduardo de Paiva Souza vadīta meistarklase teātra aktieriem.

Laikmetīgais cirks ir mūsdienīga skatuves mākslas forma, kas idejas atklāsmei brīvi apvieno cirka, teātra, dejas, kā arī leļļu teātra elementus. Cirks kā universāla mākslas valoda strauji ieņem savu vietu ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē.

Par pasniedzējiem

Ville Walo ir laikmetīgās žonglēšanas pionieris, kas savā darbā pēta jaunas žonglēšanas tehnikas, kā arī žonglēšanas fiziskos aspektus un kustību telpā. Mākslinieks ir paplašinājis savu izteiksmes veidu, viņa radošie darbi robežojas ar vizuālo un objektu teātri. Ville Walo ir arī vizuālā teātra un laikmetīgā cirka trupas WHS mākslinieciskais vadītājs.

Eduardo de Paiva Souza ir nīderlandiešu apvienības «Duda Paiva» mākslinieciskais vadītājs, izpildītājs, leļļu dizainers un izgatavotājs ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi. Lai arī mākslinieks nereti izmanto multimediju tehnoloģijas, viņa vizuālās performances, robežojoties starp deju un leļļu teātri, ir īpašas, ar ļoti spēcīgu ķermenisko klātbūtni.

Amy Fee ir vadošās skandināvu laikmetīgā cirka trupas «Cirkus Cirkör» producente. «Cirkus Cirkör» pastāv kopš 1995. gada, un tās izrādes noskatījušies vairāk nekā 2 miljoni skatītāju. Uzņēmums ir nopelniem bagāts, ne tikai pateicoties krāšņajām izrādēm, bet arī uzskatāms par laikmetīgā cirka pamatlicēju Zviedrijā, kurš savās izglītības programmās apmācījis 400 000 bērnu un jauniešu.

Ivan Kralj ir cirka producents, festivālu organizators un jomas attīstītājs Horvātijā ar 10 gadu pieredzi. Līdztekus organizatoriskajām darbībām Ivan Kralj ir viens no ievērojamākajiem cirka kritiķiem Eiropā (Grāmatas «Women and Circus» autors, regulāri publicējas dažādos horvātu un ārvalstu kultūras medijos) un nodarbojas ar cirka režiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu