Eksperti: Skaidras naudas uzkrājumi rada korupcijas risku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lieli un grūti izskaidrojami skaidras naudas uzkrājumi rada aizdomas par iespējamiem korupcijas riskiem. Tā pēc raidījumā «De Facto» atklātajiem faktiem par vairāku Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izmeklētāju šaubīgajiem skaidras naudas uzkrājumiem, loteriju laimestiem vai, piemēram, mantojumu, LTV «Panorāmai» sacīja aptaujātie eksperti.

Lai gan lieli skaidras naudas uzkrājumi, dāsni mantojumi vai laimesti azartspēlēs vēl nenozīmē, ka VID Finanšu policijas amatpersonas ir iesaistījušās nelikumībās, šādu ienākumu masveidīgums vieš aizdomas, ka problēma varētu būt sistēmiska.

«Tam ir jābūt sarkanajam karodziņam. Ja šajā izmeklētāju kategorijā parādās amatpersonu deklarācijās kaut kas neparasts, kas nav visiem, tas ir jāidentificē kā sarkanais karodziņš, kurš, iespējams, no riska jau ir pārtapis par reālu korupciju vai citu nelikumīgu darbību,» saka «Providus» pētnieks Valts Kalniņš.

Pēc Kalniņa domām,

šis gadījums skaidri iezīmē nepieciešamību pēc likumdošanas pārmaiņām, lai definētu prasības augsta korupcijas riska profesiju darbiniekiem

un skaidri noteiktu sankcijas šo prasību neizpildes gadījumā. Viens no priekšlikumiem varētu būt arī skaidras naudas aprites ierobežošana.

Žurnāliste Sandra Veinberga stāsta: «Tajā pašā Zviedrijā ir problēmas metro, autobusā vai veikalā norēķināties ar skaidru naudu. Pamēģiniet veikalā ieiet un maksāt ar 100 eiro banknoti un paraugieties, kā pārdevējs uz jums skatīsies.

Ja cilvēks norēķinās ar liela nomināla skaidras naudas banknotēm, ir skaidrs, ka tā iegūta nelegāli.»

Veinberga arī piebilst, ka

līdzīgu dienestu darbiniekiem Zviedrijā ar likumu aizliegts veidot lielus skaidrās naudas uzkrājumus.

Valsts pārvaldes eksperte Inese

Voika apšauba, vai VID ir šobrīd pietiekamā kapacitāte un vēlme, lai iztīrītu savas rindas.

«Viens ir darbība, otrs - publiskā komunikācija.

Viņi ir vairāk aizstāvējuši savus darbiniekus nekā solījuši veikt izmeklēšanu un nepieļaut, ka šis gadījums met ēnu uz visu valsts pārvaldi.

To var redzēt sociālo tīklu diskusijās –

kā VID var aicināt cilvēkus maksāt nodokļus, ja viņi paši nevar iztīrīt savas rindas.

[..] No šādiem komentāriem nav iespējams sagaidīt kaut jelkādu rezultātu,» uzskata Voika.

Eksperti uzsver arī KNAB nozīmi korupcijas apkarošanā. Voika vērtē, ka KNAB daudz laika velta, piemēram daudz sīku pārkāpumu atklāšanā, nevis meklē pēdas nesamērīgiem ienākumiem amatpersonu maciņos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu