KM: LNB būvnieki valstij izvirza neizpildāmas prasības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvnieki - pilnsabiedrība «Nacionālā Būvkompāniju apvienība» (NBA) - izvirza valstij juridiski un finansiāli neizpildāmas prasības, rosinot pārskatīt līguma nosacījumus ar atpakaļejošu spēku, norādīja kultūras ministres padomniece Dagnija Grīnfelde.

Otrdien Ministru kabinets (MK) bez iebildumiem pieņēma Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto ziņojumu par LNB projekta īstenošanu 2014. gadā. Grīnfelde uzsvēra, ka LNB būvnieku – NBA – pretenzijas par it kā valsts maksājuma pienākumu 17,6 miljonu eiro apmērā MK neskatīja. Tas atbilst KM pozīcijai, ka NBA savas pretenzijas nebūtu jārisina politiskā vai administratīvā ceļā, bet gan 2008. gadā noslēgtajam būvniecības līgumam atbilstošā tiesiskā veidā, vēršoties tiesā.

NBA no savas puses izvirza valstij juridiski un finansiāli neizpildāmas prasības, rosinot pārskatīt līguma nosacījumus ar atpakaļejošu spēku.

NBA savas pretenzijas pamato ar pašu izvēlētu indeksācijas kārtību un indeksiem, kurus līgums neparedz (piemēram, aizstājot līgumā paredzēto būvniecības izmaksu indeksu ar darbaspēka izmaksu indeksu), pauda Grīnfelde. KM nešaubās, ka šādi būvnieka izvēlētie indeksi ir tam labvēlīgāki, nekā līgumā paredzētie. Tomēr KM jau vairākkārt ir norādījusi, ka tai nav tiesību grozīt līgumā paredzētos indeksus, jo tas nozīmētu LNB celtniecības līgumcenas sadārdzinājumu par 9,4 miljoniem eiro.

MK 2008.gada rīkojumā par LNB būvniecību

noteiktie cenas griesti ir aptuveni 197 miljoni eiro.

Valsts līdz šim brīdim būvniekam jau ir samaksājusi 191,2 miljonus eiro par padarītajiem darbiem un ir gatava norēķināties vēl par 4,29 miljoniem eiro, kas ir KM piedāvātais kompromiss būvniekam – ieturējuma un indeksācijas savstarpējās bilances izmaksa, negaidot garantijas perioda beigas.

Aizvadītā gada 23.septembrī LNB Uzraudzības padome (UP) pieņēma rekomendējošu lēmumu, kas paredz indeksācijas aprēķinu strīdu un ieturējuma summas izmaksu risināt atsevišķi . Šis lēmums pieņemts, pirmoreiz kopš UP izveidošanas 2003. gadā liedzot KM pārstāvjiem piedalīties attiecīgajā sēdē, un ir uzskatāms par mēģinājumu risināt jautājumu politiski, ko būvniecības līgums neparedz. Šī lēmuma izpilde radītu situāciju, kurā valsts no savas puses pārmaksātu līguma cenu, par kuru pēc tam pati būtu spiesta vērsties tiesā, apšaubot sava lēmuma pareizību.

Grīnfelde skaidroja, ka valsts iestādei nav tiesību nepildīt vai interpretēt līguma nosacījumus. Līgumu visā tā izpildes gaitā ir administrējis būvuzraugs «Hill International». Ministres padomniece atsaucās uz LNB projekta direktoru un «Hill International» konsultantu Pīteru Soketu (Peter Sockett) kurš norādījis, ka KM un būvuzraugs ir pareizi administrējuši līgumu attiecībā uz maksājumiem, lēmumiem un izmaksu indeksāciju. NBA apgalvojums, ka ieturējuma nauda ir jāizmaksā, neņemot vērā citus līguma noteikumus un saistības, nav pamatota. NBA nepamatotās pretenzijas un līgumam neatbilstošu alternatīvu indeksu izvirzīšana kavē sekmīgi pabeigt līguma izpildi.

Visā līguma izpildes gaitā KM ir bijusi atvērta sarunām, un pušu savstarpējo pārrunu rezultātā līguma ietvaros ir panākti daudzi kompromisi, kas ļāvuši pabeigt LNB būvniecību. Lēmums par pakāpenisku indeksācijas parāda atmaksu un atlikušās indeksācijas summas atvilkšanu no ieturējuma naudas tika pieņemts kā kompromiss, pamatojoties uz NBA lūgumiem, skaidroja Grīnfelde.

Jau vēstīts, ka NBA padome, kultūras ministrei Dacei Melbārdei, nosūtījusi vēstuli, kurā pausts aicinājums izrādīt atsaucību un pārrunu ceļā, bez liekas laika un līdzekļu tērēšanas tiesvedībām «rast risinājumu situācijā, kad KM joprojām nav veikusi gala norēķinus par LNB būvniecību».

Atbilstoši NBA informācijai, šobrīd, saistībā ar ieturējuma naudas pirmās puses maksājuma kavējumu, katru dienu tiek aprēķināts līgumsods 7114,36 eiro dienā.

NBA uzskata, ka KM, pretēji līguma noteikumiem, neizmaksā par paveiktajiem un valstij nodotajiem būvdarbiem ieturētās naudas pirmo daļu 4 812 950,69 eiro apmērā, lai gan būve tika nodota valstij jau pirms pusotra gada, 2013.gada decembrī.

Savukārt otrā ieturētās naudas daļa tādā pašā apmērā atbilstoši līgumam jāizmaksā pēc garantijas termiņa, kas būs šā gada beigās. Tāpat nav veikta samaksa 569 818, 89 eiro apmērā par būvdarbu papildu apmēru, ko KM ir rakstveidā atzinusi. KM arī kavē jautājuma risināšanu attiecībā uz būvdarbu izmaksu indeksāciju un cenas korekciju saistībā ar deflāciju būvniecības laikā, uzskata NBA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu