Izmēram nav nozīmes: pasaules skatuvi iekaro apaļīgu balerīnu trupa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Šīs dāmas gatavas pierādīt, ka dejotpriekam un grācijai nav nekāda sakara ar ķermeņa apkārtmēru, - pasaulē arvien pazīstamāka kļūst deju grupa «Danza Voluminosa» no Kubas.

Trupā apvienojušās dāmas, kuras nevarētu uzskatīt par tipiskām balerīnām viņu palielinātā ķermeņa svara dēļ.

Taču šīs dejotājas apvienojušās ar mērķi lauzt stereotipus par deju mākslas standartiem. Īpaši tādā valstī kā Kuba, kur tie ir īpaši stingri.

«Danza Voluminosa» jaunākais izaicinājums ir pasaulslavenā baleta «Swan Lake» iestudēšana. Pie tam dalība trupā neesot nekāda «resnīšu nometne» svara nomešanai, bet gan ceļš uz sevis pieņemšanu.

«Dejotājas šeit neierodas, lai nomestu svaru. Viņas trupai pievienojas, lai sajustos kā balerīnas.

Arī resniem cilvēkiem ir vēlme un vajadzība sevi izpaust kustībā,» stāsta trupas dibinātājs Huans Migels Mass, kurš darbu ar apaļīgiem dejotājiem sāka jau tālajā 1996. gadā.

Foto: AFP/LETA

«AFP» fotogrāfa bildēs iemūžināts «Danza Voluminosa» mēģinājums uz Havanas Nacionālā teātra skatuves.

Dejotāji sver 100 - 120 kilogramus

Trupas pārstāvji atklāj, ka vidēji dejotāju svars esot robežās starp 100 un 120 kilogramiem, taču nekādu akmenī cirstu limitu neesot.

Patlaban «Danza Voluminosa» pamatsastāvā ir sešas balerīnas, taču savulaik bijuši pat divi desmiti.

Daļai dalībnieku fiziskā slodze izrādījusies par lielu, citus savukārt diemžēl pieveikušas ar lieko svaru saistītas kaites.
Foto: AFP/LETA

«Es gribēju trenēt dejotprasmē cilvēkus ar tādiem ķermeņiem kā man pašam, - mīkstākiem un platākiem. Man bija ideja radīt vietu, kur šie cilvēki varētu trenēties un attīstīties, iestudēt dejas, kas kā radītas tieši šādai ķermeņa uzbūvei. Tas cilvēkiem ar lieko svaru palīdz attīstīties ne tikai mākslinieciskā ziņā, bet arī sociāli,» skaidro Mass.

«Mūsu dejas nekad nebūs tādas pašas kā tievu cilvēku dejas,» saka trupas dibinātājs, skaidrojot, ka radīt deju soļus, kas piemēroti apaļīgajiem, ir vesela māksla. «Pirmās reizes, kad uzstājāmies, atceros to nāvīgo klusumu. Daži cilvēki piecēlās un aizgāja. Daži smējās. Taču, kad cilvēki ievēroja to, cik attīstīts ir mūsu darbs, cik iespaidīgs, cik daudz darba tas prasījis un cik daudz tam estētiskas nozīmes, viņi beigās aplaudēja. Mēs bijām iekarojuši mūsu publiku,» viņš stāsta.

2012. gada statistika liecina, ka palielināts ķermeņa svars ir 44% Kubas iedzīvotāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu