Būvnieki: KM saistības pret Gaismas pils būvniekiem sasniegušas € 17,6 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saskaņā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) galvenā būvuzņēmēja «Nacionālās būvkompāniju apvienības» (NBA) pozīciju Kultūras ministrijas (KM) saistības pret NBA 2015.gada 20.decembrī sasniegušas 17 628 375,34 eiro, teikts NBA vēstulē, kas ievietota valdības dokumentu vietnē «e-portfelis».

Vēstulē teikts, ka NBA vēlas panākt ārpustiesas strīda risināšanu un atrast kompromisu starp NBA un KM pozīcijām. Vēstulē norādīts, ka saskaņā ar KM pozīciju KM saistības pret NBA ir 4 289 394 eiro.

NBA uzskata, ka, lai novērstu lieku tiesāšanos un papildu valsts budžeta izdevumu riskus, kā arī panāktu strīda ārpustiesas risinājumu, vienlaikus īstenojot LNB projekta īstenošanas likumā noteikto valsts pienākumu veikt norēķinus par projekta īstenošanu līdz 2016.gada beigām, valdībā būtu jāpieņem lēmums uzdot KM pildīt LNB Uzraudzības padomes 2015.gada 23.septembra lēmumu.

Tāpat NBA lūdz valdību lemt, ka, iesaistoties KM un Finanšu ministrijai, kā arī Valsts kancelejai, veicot juridisko analīzi, tiks veiktas pārrunas ar NBA un meklēti strīda risinājumi, tos turpmāk atkārtoti skatot Ministru kabinetā.

Otrdien, 26.janvārī, Ministru kabineta sēdē paredzēts izskatīt Finanšu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu «Par Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanu 2014.gadā».

NBA vēstulē norādīts, ka jau 2015.gada 1.decembrī bija iestājušās KM saistības pret NBA 12 815 424,65 eiro apmērā.

Šīs saistības veidoja pienākums maksāt ieturējuma naudas pirmo pusi 4 812 950,69 eiro apmērā, pienākums maksāt līgumsodu 3 920 011,96 eiro apmērā par ieturējuma naudas izmaksas kavējumu un pienākums maksāt 4 082 462 eiro, kas ir daļa no līguma cenas, kas ir jāmaksā NBA par paveiktajiem un nodotajiem būvdarbiem, piemērojot līgumā paredzētajai izmaksu indeksācijai Uzraudzības padomes apstiprinātā neatkarīgā eksperta indeksus.

Vēstulē piebilsts, ka pērn 20.decembrī saskaņā ar līgumu iestājās KM pienākums maksāt NBA ieturējuma naudas otro pusi 4 812 950,69 eiro apmērā. Tādējādi kopējais KM maksimālais saistību apmērs uz 20.decembri sasniedza 17 628 375,34 eiro.

Kā ziņots, starp KM un NBA ir ieildzis strīds saistībā ar samaksu par LNB būvniecību, tostarp par ieturējuma naudas atmaksu un par cenas korekciju saistībā ar indeksācijas aprēķiniem. Pērn 23.septembrī Uzraudzības padome, finanšu ministra Jāņa Reira (V) vadībā izvērtējot situāciju, nolēma, ka indeksācijas aprēķinu strīds un ieturējuma summas izmaksa ir jārisina atsevišķi un KM būvniekiem jāizmaksā pirmā ieturējuma naudas puse jau 2015.gadā, kā arī savlaicīgi jārisina jautājums par otrās ieturējuma naudas daļas izmaksu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu