Horvātijas parlaments apstiprina jauno valsts valdību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Horvātijas parlaments ir apstiprinājis jauno labēji centrisko valsts valdību, kas izveidota pēc novembrī notikušajām vēlēšanām. Par premjerministra Tihomira Oreškoviča ministru kabinetu vēlu piektdienas vakarā nobalsoja 83 no 151 parlamenta deputāta.

Tūlīt pēc balsojuma jaunā valdība deva zvērestu.

Oreškoviču, kurš nav nevienas politiskās partijas biedrs, premjera amatam izvirzīja līdz šim opozīcijā bijusī konservatīvā Horvātijas Demokrātiskā savienība (HDZ) un nelielā labēji centriskā partija «Most» («Tilts»), kuras ir izveidojušas koalīciju.

49 gadus vecais Oreškovičs, kurš ir dzimis Horvātijā, pusotra gada vecuma kopā ar vecākiem emigrēja uz Kanādu. Viņš ir strādājis vadošos amatos farmācijas uzņēmumos Ziemeļamerikā un Eiropā, un Horvātijā atgriezies tikai tagad.

Oreškovičs ir pirmais bezpartejiskais valdības vadītājs Horvātijas vēsturē.

Viņa valdības galvenie uzdevumi ir samazināt valsts parādu, kas ir sasniedzis 90% no iekšzemes kopprodukta, un piesaistīt ārvalstu investorus Horvātijai, kuras ekonomika atgūstas no sešus gadus ilgas recesijas.

HDZ ir dominējusi Horvātijas politikā, kopš Horvātija 1991.gadā pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas. Partija zaudēja varu 2011.gadā pēc vairākiem skandāliem, kuros bija iesaistīts tās bijušais līderis un premjers Ivo Sanaders.

Pēdējos gados Horvātijā pie varas bija kreisi centriska koalīcijas valdība, kuru vadīja premjerministra Zorana Milanoviča Sociāldemokrātu partija (SDP).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu