Mocarta un Haidna mūzika vijolnieka Pekas Kūsisto izpildījumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

22. janvārī plkst. 19 Lielajā ģildē kamerorķestris «Sinfonietta Rīga» aicina uz koncertu «Mocarta vijolkoncerts un Haidna simfonija», kurā Latvijas klausītājus gaida tikšanās ar vienu no izcilākajiem 21. gadsimta vijolniekiem - somu Peku Kūsisto (Pekka Kuusisto). Koncerta programmā iekļauti divu lielāko klasicisma laikmeta dižgaru – Volfganga Amadeja Mocarta un Jozefa Haidna galanti liriskie orķestra darbi, kā arī 20. gadsimta klasiķu godā celto skaņražu – Čārlza Aivsa, Alfrēda Šnitkes un Ārnes Nūrheima opusi.

Koncertā Lielajā ģildē Peka Kūsisto sadarbībā ar «Sinfonietta Rīga» mūziķiem atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta 1775. gadā Zalcburgā publicēto Koncertu vijolei un orķestrim Lamažorā, pazīstamu arī kā Turku koncertu un Jozefa Haidna Atvadu simfoniju, kuru Haidns radījis 1772. gadā kā mīļu sveicienu skaistajām dienām Esterhāzas pilī. Abi vasarīga sentimentālisma caurstrāvotie opusi harmoniski sasaucas ar 20. gadsimtā radītajiem skaņdarbiem – mūsdienu laikmetīgās mūzikas guru, norvēģa Ārnes Nūrheima Individualisierte Höhemessung der Lagen pēc Paula Klē gleznām; amerikāņu klasiķa Čārlza Aivsa 20. gadsimta sākumā tapušo un nu jau pasaules mūzikas zelta fondā ierakstīto opusu «Jautājums bez atbildes»; kā arī Alfrēda Šnitkes asprātīgo mizanscēnu Mozart a la Haydn.

Peka Kūsisto (1976) 1995. gadā kļuva par pirmo somu, kurš uzvarējis prestižajā Žana Sibēliusa vijolspēles konkursā un kopš tā laika ieņem redzamu vietu pasaules labāko vijoļspēles interpretu vidū. Savā karjerā Kūsisto ir sadarbojas ar tādiem ievērojamiem orķestriem kā Edinburgas Skotijas Kamerorķestri, Somijas radio simfonisko orķestri, Birmingemas un Toronto simfoniskajiem orķestriem, u.c. Vienlaikus Kūsisto ir spējis savā muzikālajā rokrakstā saglabāt somu tautas ziemeļniecisko sentimentalitāti. Vijolnieks ir pazīstams arī ar iesaistīšanos dažāda veida neakadēmiskās mūzikas formācijās un eksperimentos. Šogad Kūsisto paredzēti koncerti Amsterdamas Concertgebouw, Dortmundes Konzerthaus un Londonas Wigmore Hall, kā arī plānoti jauni ieraksti.

Par 22. janvāra koncertu Lielajā ģildē īpaši sagatavotajā video materiālā stāsta «Sinfonietta Rīga» koncertmeistara vietnieks Anti Kortelainens.

Biļetes pieejamas visās «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā. Biļešu cena: 7 -25 EUR.

22. janvāra koncerts iekļauts «Sinfonietta Rīga» 2016. gada pirmā pusgada abonementā. Abonementu iespējams iegādāties tikai līdz 22. janvārim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu