Sākas Sandensas kinofestivāls

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Ceturtdien kalnainajā Jūtas štatā, ASV, sācies Sandensas filmu festivāls. «Mēs jūtam, ka notiek neatkarīgā kino revolūcija. Tas izpaužas trīs veidos - stāstu dziļumā, kino mākslas izcilā pārzināšanā un eksperimentēšanā ar žanru,» sacīja festivāla direktors Džons Kūpers. «Mēs arī zinām, ka neatkarīgajam kino ir spēcīga auditorija. Domāju, ka piedzīvojumu kāros skatītājus aizrauj programmas filmu enerģija, radošais gars un nebijusī perspektīva.»

Kinofestivālu 1985. gadā aizsāka aktieris Roberts Redfords.

Šī gada programmā iekļautas 120 neatkarīgā kino filmas, kurās aizskartas tādas tēmas kā ar ieročiem saistītie noziegumi ASV, aborti un teroristu grupējums «Islāma valsts».

Jau pirms festivāla lielu uzmanību bija piesaistījusi dokumentālā filma «Newtown» par 2012. gada šaušanu Ņūtaunas Sendijas Hukas pamatskolā, kurā 20 gadus vecais Ādams Lanca nošāva 20 bērnus sešu līdz septiņu gadu vecumā, kā arī skolas direktori, psiholoģi, divas skolotājas un divas skolotāju palīdzes un visbeidzot nošāvās pats.

«Pēc katra tamlīdzīga gadījuma mēs kļūstam arvien nejūtīgāki pret to. Es gribēju pārvarēt nejūtību, izdarot ko eksperimentālu,»

sacīja filmas režisore Kima Snaidere.

Sandensas festivālā debitēs filma par amerikāņu žurnālistu Džeimsu Foliju, kam «Islāma valsts» nocirta galvu.

Programmā iekļautas arī divas atšķirīgas filmas par ziņu žurnālistu no Floridas, kurš 1974. gadā tiešajā ēterā veica pašnāvību.

Sandensas kinofestivālā tiks demonstrēta filma par ASV prezidenta Baraka Obamas pirmo tikšanos ar sievu Mišelu. Kinolentē «Southside With You» atspoguļota vasaras pēcpusdiena 1989. gadā Čikāgā, kad Obama sāka attiecības ar savu nākamo sievu, kura tolaik vēl bija pazīstama ar meitas uzvārdu Robinsone.

No ārzemju filmām programmā iekļauta komēdija «Halal Love (and Sex)», kurā jokots par «sarežģītajiem mēģinājumiem panākt līdzsvaru starp romantisku iekāri un reliģisku ticību musulmaņu pasaulē», kā arī indiešu komēdija «Brahman Naman» par trim studentiem, kuri dodas uz Kalkutu gūt pirmo seksuālo pieredzi.

Šogad Sandensas festivālam tika iesniegta 4081 filma.

98 no atlasītajām kinolentēm Sandensas kinofestivālā piedzīvos pasaules pirmizrādi. Iepriekšējos gados Sandensā debitējušās filmas guvušas spožus panākumus kino industrijā. Festivāls palīdzējis izveidot arī tādu režisoru kā Kventins Tarantino un Stīvens Soderbergs karjeru.

Pagājušogad Sandensas kinofestivālā debitēja kinolente «Brooklyn», kas šogad saņēma trīs «Oskara» balvas nominācijas.

Pirms sešiem gadiem par Sandensas kinofestivāla sensāciju kļuva Dženifera Lorensa ar tēlojumu filmā «Winter's Bone», par kuru viņa saņēma savu pirmo «Oskara» nomināciju.

Festivāls noslēgsies 31. janvārī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu