Pirmizrādi piedzīvos Dāvja Sīmaņa spēlfilma «Pelnu sanatorija»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šovakar kinoteātrī «Splendid Palace» pirmizrādi piedzīvos «Studijā Lokomotīve» veidotā režisora Dāvja Sīmaņa spēlfilma «Pelnu sanatorija», informēja Nacionālā kino centra vecākā referente nozares informācijas jautājumos Kristīne Matīsa. «Pelnu sanatorija» ir Sīmaņa pirmais pilnmetrāžas darbs spēlfilmas žanrā.

Spēlfilmas «Pelnu sanatorija» scenārija autori ir Sīmanis un Tabita Rudzāte. Stāsts ir izdomāts, taču vienlaikus balstīts reālos vēsturiskos notikumos Pirmā pasaules kara beigās - laikā, kad kara šausmas sagrāva apgaismības laikmetā izlolotās ilūzijas par racionālu un modernu pasauli un saprātīgu cilvēku tajā.

Filmas darbība norisinās 1917. gadā Kurzemē. Kara pēdējās dienās atvaļināts vācu kara ārsts Ulrihs tiek nosūtīts uz nomaļu sanatoriju, kur ārstējas kontuzēti un mentāli traumēti kareivji. Ulriham atklājas dīvaina, sapņaina pasaule, kurā valda miers un aizmirstība. Tas izrādās pārbaudījums viņa racionālajam prātam un viņa apņēmībai «ieviest kārtību». Savukārt negaidīta pieķeršanās kādam pamestam, mežonīgam zēnam ļauj Ulriham atgūt notrulināto cilvēcību. Taču karš vēl nav beidzies - agrāk vai vēlāk tas sasniegs arī šo patvēruma vietu.

«Filma radīta tāpēc, lai mēs neaizmirstu par savu cilvēcību. Vienlaikus šis stāsts ir atgādinājums par vien 100 gadus seniem notikumiem Latvijas teritorijā, patiesībā uz valsts tapšanas brīža fona. Es ceru, ka skatītājiem filma kļūs par viņu vēsturiskās atmiņas daļu bez liekiem izskaistinājumiem,» sacīja filmas režisors.

Galveno lomu - vācu kara ķirurgu - filmā spēlē vācu teātra un kino zvaigzne Ulrihs Matess, kurš ir viens no izcilākajiem mūsdienu vācu aktieriem. Ārpus Vācijas Matess pazīstams ar lomām tādās kinofilmās kā «Sakāve» («Der Untergang») un «Devītā diena». Pārējās lomās filmā spēlē Pēteris Liepiņš, Leonīds Lencs, Agnese Cīrule, Dmitrijs Jaldovs un citi.

«Pelnu sanatorijas» uzņemšana tika sākta 2013. gadā. Filmēšanai tika izmantotas dažādas Latvijas vietas, tostarp Lazdonas muiža, Kabiles muiža, savrupnams Rīgā, Briāna ielā, meži Gaujas nacionālajā parkā, jūras krasts Liepājā un kinopilsētiņa «Cinevilla». Savukārt kara ainas filmētas Ziemassvētku kaujas muzejā Tīreļpurvā, kur tika rekonstruēta tieši vācu ierakumu puse Ziemassvētku kauju laukā.

«Pelnu sanatorija» ir Latvijas un Lietuvas kopražojums. Filmas producents Roberts Vinovskis informēja, ka svarīgi bijis no Lietuvas piesaistīt ne tikai finanses, bet arī radošos spēkus. Filmas kopējais budžets ir 470 000 eiro.

Kopā ar Sīmani filmas radošajā grupā darbojās operators Andrejs Rudzāts, māksliniece Kristīne Jurjāne un komponists Andris Dzenītis.

Līdz šim Sīmanis veidojis vairākas starptautiski novērtētas dokumentālās filmas - 2009.gadā «Valkyrie Limited», 2010.gadā «Pasaules skaņa» un 2014.gadā - «Escaping Riga». Režisors ir pazīstams arī kā kino teorētiķis, mākslas zinātņu doktors un docents Kultūras akadēmijā.

Filma Latvijas kinoteātros būs skatāma no 22. janvāra.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu