Smalka franču mūzika un koka pūšaminstrumentu meistari LNSO

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

28. janvārī Lielajā ģildē plkst. 19 LNSO koka pūšaminstrumentu dižmeistari kopā ar pianisti Agnesi Egliņu koncertā atskaņos smalku un elegantu franču mūziku, un šī klausītājiem būs ļoti retā iespēja vienā vakarā dzirdēt visus slavenās franču komponistu grupas «Sešinieks» dalībnieku skaņdarbus. Koncertā uzstāsies pamatoti slavētie LNSO pūšaminstrumentālisti: Dita Krenberga – LNSO pirmā flauta, Egils Upatnieks – oboju grupas koncertmeistars, Mārtiņš Circenis – galvenā klarnete un Jānis Semjonovs – pirmais fagots.

Dzirdēsim viņus visdažādākajās kombinācijās, piemēram, Onegēra «Kazas deja» komponēta flautai solo, Direja Noktirnē solo eksponēsies tikai pianiste, būs flauta un klavieres, būs klarnete un klavieres, un būs arī Mijo Sonāte gandrīz visiem mūziķiem kopā.

Franču «Sešinieks», kas dzima uzreiz pēc Pirmā pasaules kara, ir Latvijas klausītāju iemīļotā ekscentriķa Ērika Satī un intelektuāļa Žana Kokto izveidota komponistu grupa, kuras dalībnieki bija – Luī Dirē, Dariuss Mijo, Artūrs Onegērs, Žoržs Oriks, Fransiss Pulenks un vienīgā dāma starp kungiem Žermēna Taijfēra. Pēc Pirmā pasaules kara franču komponistu jaunākā paaudze, noraidot impresionisma un vēlīnā romantisma estētiku, meklēja jaunus ceļus mūzikā, pievienojoties modernisma tendencēm pārējos mākslas veidos – kubismam, konstruktīvismam, dadaismam, urbānismam, futūrismam, sirreālismam. Nost ar impresionisma bezveidīgo miglu un vēlīnā romantisma mākslotajām skaņu vītnēm, mūzikai jābūt vieglai, klasicisma gara iedvesmotai, kristālskaidrai un laikmetīgi dinamiskai – tāda bija Satī un Kokto devīze, kuras gaismā publika iepazina «Sešinieka» jaunos censoņus.

Tāpat kā trīs lielie Vīnes klasiķi (Bēthovens, Haidns, Mocarts), «Varenā kopa» (Balakirevs, Borodins, Kiī, Musorgskis, Rimskis-Korsakovs), «Jaunā Vīnes skola» (Bergs, Šēnbergs, Vēberns) un citi leģendāri grupējumi arī «Sešinieks» jāuztver kā noteikta vēstures posma spilgta parādība, un nu var teikt lielu paldies LNSO mūziķiem un Agnesei Egliņai par iespēju 28. janvāra vakarā ne tikai priecāties, bet arī izglītoties.

Sekojot daudzu citu nozīmīgu Eiropas kultūras institūciju praksei, kopš šīs sezonas LNSO dāvā iespēju jauniešiem un studentiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, stundu pirms LNSO vakara koncertiem iegādāties neizpirktās biļetes par īpaši draudzīgu cenu – viena biļete maksās 5 eur.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu