Prezidentam Vējonim sirds operācija pabeigta

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valsts prezidentam Raimondam Vējonim trešdien veikta sirds operācija, ziņo Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā. Plašākus komentārus mediķi par prezidenta stāvokli sniegs ceturtdien. Mediķi Vējonim konstatējuši sepsi, kas skar sirds vārstuļus, tāpēc valsts pirmajai personai bija nepieciešama sirds operācija. Kardiologi un iesaistītie speciālisti ap plkst.15.30 sniegs komentāru - to varēs vērot arī TVNET tiešraidē.

«Tā ir sirds operācija - tā, protams, ir nopietna atvērtā sirds operācija. Tā nav maza invazīva operācija ar nelielu iejaukšanos. Tas prasa zināmu laiku. Operācija jau tiek veikta, tāpēc tā pēcpusdienā varētu noslēgties,» skaidroja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle un piebilda, ka Stradiņa slimnīcā atvērtās sirds operācijas ir ļoti labā Eiropas līmenī - tiek veiktas vairāk nekā 1000 operāciju gadā.

Sīle gan nenosauca ārstus, kuri piedalās operācijā, taču operācijā piedaloties vesela mediķu komanda.

Vējoni pēc operācijas varētu gaidīt ilgs atveseļošanās process

Sirds vārstuļus skārusī sepse, kādu ārsti konstatējuši Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, varētu būt gripas komplikācija, kas parasti prasa ilgu ārstēšanu, aģentūra LETA uzzināja, aptaujājot nozares speciālistus.

Kā lēš mediķi,

šādos gadījumos pacientiem piemērotā ārstniecība varētu būt sarežģīta un ļoti ilga. Tomēr ārsti uzsver, ka par konkrēto gadījumu nevar spriest, nezinot sīkāku informāciju.

Tikmēr Valsts prezidenta kanceleja apgalvo, ka tai pagaidām nav nekādu jaunāku publiskojamu ziņu par valsts pirmās personas veselības stāvokli.

Prezidenta kanceleja aicina gaidīt tālākos slimnīcas paziņojumus.

Kā stāsta kardiologs Vilnis Dzērve, sepse ir vispārēja infekcija, kas var izplatīties visā organismā.

Tā ir asinssaindēšanās, kuras attīstību parasti nosaka novājināta organisma reaktivitāte.

Sepse var izraisīt bojājumus sirds muskulī, vārstuļos un sirds izklājēja virsmā, skaidro Dzērve.

Infekcijas ierosinātājs parasti ir stafilokoki, kas mīt ikviena cilvēka organismā.

Slimību nereti izraisa sastrutojis zobs vai mandeles, kas tiek uzskatīts par galveno sepses izplatīšanās cēloni, uzsver Dzērve.

Kardiologs atklāj, ka neviens no mums nav pasargāts no sepses, dažādos apstākļos infekcija var uzliesmot jebkura cilvēka organismā.

Lai gan sepse tiek raksturota kā bīstama slimība, tā ir ārstējama gan medikamentozi, gan citos veidos. Dzērve skaidro, ka

slimība ir bīstama tādēļ, ka spēj izraisīt sirds bojājumus un sirdsdarbības traucējumus. Šādos gadījumos operācija ir vienīgais līdzeklis.

Dzērve gan uzsver, ka viņš nevar komentēt Valsts prezidenta veselības stāvokli, konkrētais raksturojums atbilst vispārējai sepses infekcijai.

Sepsei raksturīgi dažādi simptomi, piemēram, temperatūras paaugstināšanās, drebuļi, svīšana. Atkarībā no jaunu strutu perēkļu veidošanās organisma temperatūra var būt paaugstināta vairākas dienas. Infekcijas novēršanā svarīgi ir likvidēt primāro infekcijas perēkli.

Stradiņa slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā Vējonim veikti papildu izmeklējumi. Mediķi konstatējuši sepsi, kas skar sirds vārstuļus. Kardiologu, kardioķirurgu un visu iesaistīto speciālistu komanda ir lēmusi, ka šobrīd galvenais ir likvidēt infekcijas avotu, lai novērstu tālāku tās izplatību, un veids, kā to izdarīt, ir sirds operācija.

Pirms operācijas Valsts prezidents un viņa ģimene sarunā ar Stradiņa slimnīcas kardiologiem un anesteziologiem saņēmuši detalizētu skaidrojumu par saslimšanu un plānotās operācijas gaitu un piekrituši operācijai.

Vējonis pirmdien tika nogādāts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā «Gaiļezers». Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā iepriekš apstiprināja, ka Vējonis devies uz stacionāru, lai nodrošinātu pēc iespējas drīzāku atveseļošanos no vīrusa infekcijas.

Izvērtējot Vējoņa veselības stāvokli, ārsti vakar nolēma turpmāko prezidenta ārstēšanu veikt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā atbilstoši tās profilam. Prezidents tika ievietots Latvijas Kardioloģijas centrā. Slimnīca viņa veselības stāvokli iepriekš nekomentēja.

Lai Vējonis varētu pilnībā nodoties atveseļošanās procesam, ar šodienu Valsts prezidenta pilnvaras uz slimības laiku uzticētas Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (VL-TB/LNNK).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu