Latgalē internetā izplata lētas Krievijas satelīttelevīzijas; apkarotājs - «vesels viens»!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com / Wonderlane

Neatkarīgi no tā, vai par jaunās valdības vadītāju apstiprinās Māri Kučinski vai premjers būs kāds cits, ministriem nāksies lemt par kādu ļoti svarīgu, sen iesāktu un nepabeigtu darbu. Jau no deviņdesmitajiem runājam par informatīvās telpas sašķeltību. Attīstoties tehnoloģijām, iespējas uztvert kaimiņvalstu mediju kaitīgo saturu būtiski augušas, bet valdībai joprojām pat nav ne jausmas, kā ar to cīnīties, un arī plāna īsta nemaz nav.

Policijā joprojām ir tikai viens darbinieks, kurš apkaro pagrīdes televīzijas

Jau no deviņdesmitajiem runājam par informatīvās telpas sašķeltību. To, ka pierobežā cilvēki labprātāk skatās Krievijas un Baltkrievijas ziņas. Attīstoties tehnoloģijām, iespējas uztvert kaimiņvalstu mediju kaitīgo saturu būtiski augušas. Plaši savairojušās pagrīdes kompānijas, kas, izmantojot Latvijas likumu nepilnības, izveidojušas veselu ēnu nozari. Bet Latvija ļoti vārgi un negribīgi cīnās ar negodīgo biznesu.

Vēl pirms kāda laika Krievijas kanālu izplatībai palīdzēja ne visai legāli Latvijā ienākušie kaimiņvalsts satelīti, ko par 1-2 eiro mēnesī skatās Latgales iedzīvotāji, taču

šobrīd tehnoloģijas spērušas soli uz priekšu. Strauji popularitāti iegūst nelegāli televīziju izplatītāji internetā.

Kopš laika pirms 10-15 gadiem, kad Krievijas TV pierobežā Latvijas iedzīvotāji skatījās ar vienkāršajām istabas antenām, tehnoloģijas mainījušās. Tolaik signāls no Rīgas Latgali vienkārši neaizsniedza. Šobrīd Krievijas piedāvājums Latvijas televīzijas izkonkurē ar krietni zemāko cenu.

Nelegālo kabeļtelevīziju, satelītu un interneta TV darbību likums neierobežo

Krievijas satelītos NTV+ un TRIKOLOR kanālu skaits ir vairāki simti. Pie satelīta kartēm, kas paredzētas lietošanai Krievijas teritorijā, puslegālā veidā var tikt, gan pašiem braucot uz kaimiņvalsti, gan arī uz vietas Latgalē pie televīzijas meistariem vai pat veikalos. Cenas – sākot ap 2 eiro mēnesī.

Otrajā lielākajā Latvijas pilsētā Daugavpilī Krievijas satelīti ir īpaši populāri. Privātmāju rajonos jumti nosēti ar dažādu veidu šķīvjiem. Latvijas kanālus tie neuztver.

Ivars Zviedris no Nacionālās plašsaziņas līdzekļu padomes padziļināti pētījis plašo Krievijas satelītu izplatību pierobežā. Viņš savāca materiālus un par redzēto izstāstīja deputātiem Saeimā.

IVARS ZVIEDRIS, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes loceklis: - Lētums. Jā – tas ir galvenais motīvs. Ja tu aizbrauc pie drauga Pleskavā un

nopērc to kastīti un tev vairs nekas nav jāmaksā par tām pašām galvenajām programmām, ko tu gribi skatīties. Ja te piedāvā mūsu valsts jurisdikcijā esošs kabeļoperators, kuram kaut kas ir jāmaksā.

Nu tad kāpēc man maksāt, ja var nemaksāt.

Cilvēktiesību komisija Saeimā izsauca pie sevis Iekšlietu ministriju un lika meklēt risinājumu. Ministrija izveidoja darba grupu, kas secināja, ka Krievijas satelītu izplatīšanas ierobežošanai traucē naudas un kadru trūkums.

INĀRA MŪRNIECE, Saeimas priekšsēdētāja, bijusī Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja: - Un tad mēs konstatējām komisijas sēdē, ka ir viens vienīgs policists, kurš ir atbildīgs par pirātiskajām televīzijām un par to, lai tās izskaustu. Un tas nav vienīgais viņa darba pienākums. Tas ir tikai viens no.

Finanšu ministrija noraidījusi lūgumu piešķirt naudu septiņiem policistiem cīņai ar nelegālajām televīzijām

Lai apkarotu pirātiskās televīzijas, Iekšlietu ministrija prasīja papildu naudu septiņiem policistiem reģionos.

Šogad nauda neatradās, un nav garantijas, ka atradīsies nākamgad.

RIHARDS KOZLOVSKIS, iekšlietu ministrs (Vienotība): - Palicis ir tā, ka mēs būsim spiesti iet ar jaunām politiskajām iniciatīvām nākamā gada budžeta kontekstā par šo štata vietu pieprasījumu. Tas reāli nozīmē to – ja šāds finansējums tiks piešķirts, tad, visticamāk, tas varētu notikt tikai no 2017.gada.

- Gribēju vaicāt, kāpēc valsts nedod naudu, lai apkarotu pirātiskās televīzijas? Visi sūdzas. Policijai nav naudas.

JĀNIS REIRS, finanšu ministrs (Vienotība): - Praktiski valsts jau tā ir iedevusi policijai papildu 35 miljonus.

- Bet tik un tā pietrūkstot, lai varētu sākt ķert sliktās televīzijas, kas izplata galvenokārt TV no Krievijas.

Reirs: - Nauda ir kasē tik, cik viņa ir. Un es domāju, ir jāskatās iekšlietu sistēmā kā prioritizēt šīs lietas.

Kā apkarot Krievijas satelītus, Latvijā neizdomāja. Tikmēr tie pamazām zaudē popularitāti.

Latvijā līdz ar interneta ātruma palielināšanos radušies jauni veidi, kā izplatīt televīzijas.

Šī ir viena no firmām, kas piedāvā televīziju skatīties, nepērkot īpašas antenas vai uztvērējus. Pietiek ar labu interneta pieslēgumu un nelielu dekoderi.

Mājas lapā internetā lasāms, ka firma savus pakalpojumus sniedz Lielbritānijā, Vācijā un Latvijā.

Latvijā firma slēpjas – tā nav oficiāli reģistrēta, tai nav biroja. Dekoderus piegādā kurjers. Rēķinus sūta e-pastos

un nauda jāpārskaita uz kontiem ārzemēs.

Media SMART TV pārstāve (pa telefonu): - Mums ofisa kā tāda nav. Mēs tikai zvanām cilvēkiem un piedāvājam... Pārdevējs ir nevis Rīgā, bet Lielbritānijā. Mēs tā kā kompānija no Lielbritānijas esam. Latvijā ir tikai tā kā studija, kas nodod informāciju citām personām pa Latviju. Mums nav tādas vietas, kur varētu apskatīties, kā viņš strādā.

Media SMART TV var uzskatīt par pagrīdes nelegālo operatoru.

Lai oficiāli izplatītu televīzijas signālu, nepieciešams izņemt atļauju Nacionālajā plašsaziņas līdzekļu padomē, un tas maksā naudu. Šai firmai atļaujas nav.

Tomēr nav arī likuma, kas aizliegtu šādai televīzijai signālu izplatīt, izmantojot internetu.

SERGEJS FRĪDMANS, Daugavpils kabeļtelevīzijas DAUTKOM izpilddirektors: - Mēs – operatori, kas maksājam nodokļus... Mēs maksājam par licencēm, mēs maksājam nodokļus, mēs maksājam AKKA/LAA, LAIPAi. Visiem mēs maksājam. Plus – pie mums oficiāli strādā cilvēki, kuriem maksājam oficiālu algu. No mums cenšas vēl kaut ko izspiest, bet ar šiem, kuri darbojas internetā, neviens pat necenšas cīnīties.

IEVA AZANDA, zvērināta advokāte: - Šobrīd faktiski tiek piedāvāts televīzijas saturs visdažādākajos veidos, kas nav legāli – internetā vienkārši piedāvājot to lejuplādēt dažādos interneta saitos, gan dažādu veidu satelīta kartes, kuras nekādā veidā netiek licencētas.

Būtībā tā ir tāda ēnu ekonomika, par kuru mēs neko daudz nezinām un pret kuru ir ļoti grūti vērsties.

Media Smart tv un citus pagrīdes kantorus varētu apkarot līdzīgi kā interneta spēļu zāles - slēdzot to IP adreses. Tāda ideja radusies Satiksmes un Kultūras ministrijai. Tomēr pagaidām nelegālās televīzijas Latvijā nevar likvidēt, jo nav likumu, kas noteiktu, ka tās darbojas pretlikumīgi.

AIJA DULEVSKA, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētāja: - Likumu grozījumi tiešām notiek ļoti lēni, un mēs būtu priecīgi, ja tie notiktu ātrāk. Bet jāņem vērā - kā tas ir, tā tas ir. Mūsu ietekme liela nav.

EDMUNDS BEĻSKIS, Satiksmes ministrijas Sakaru departamenta direktors: - Jāmēģina jautājumu risināt no dažādām pusēm. Jo nelegāla televīzija vai nelegāls televīzijas tīkls satur vairākus elementus.

Viens ir autortiesību pārkāpšana. Otrs – nelegāla būvniecība, jo tīkls ir uzbūvēts. Un trešais – nelegāla uzņēmējdarbība.

Ja nevar ar vienu vali nosist, tad jāsit ar citiem un jāņem par nodokļu nemaksāšanu, par būvniecību. Jāgriež tīkli nost. Tas ir veids, kā var izdarīt to.

Satiksmes un Kultūras ministrija sola, ka likumu izmaiņas varētu būt gatavas līdz jūlijam. Tad par nelegālo televīziju apkarošanu varētu lemt valdība un tālāk arī Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu