Franka jubilejai par godu LTV šovakar rādīs «Baiļu robežu»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Svētdien, 17. janvārī, savu 90 gadu jubileju svinētu kinodokumentālists Hercs Franks (1926-2013), tāpēc Latvijas Televīzija (LTV) šajā dienā viņam veltīs raidījumu «Nacionālie dārgumi», bet pēc tam notiks Franka pēdējās filmas «Baiļu robeža» televīzijas pirmizrāde, informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Raidījumā «Nacionālie dārgumi» tā vadītājs Zigfrīds Muktupāvels runās par Franku un viņa filmām ar Franka kādreizējo kolēģi, dokumentālistu Ivaru Selecki, kinokritiķi Dairu Āboliņu un kinovēsturnieci, Franka atmiņu grāmatas tulkotāju Kristīni Matīsu.

Saruna skars arī Franka pēdējo filmu, kuras pirmizrādi režisors nesagaidīja.

Franks dokumentālo filmu «Baiļu robeža» sāka uzņemt pirms aptuveni desmit gadiem, vēlāk viņam pievienojās režisore Marija Kravčenko, kura filmu pabeidza pēc Franka nāves.

Filmas galveno varoņu lēmumi neatgriezeniski izmaina viņu dzīvi. Jigals Amīrs 26 gadu vecumā nogalina Izraēlas premjerministru, tiek notiesāts uz mūžu un kļūst par valsts nīstāko ieslodzīto. Larisa, kura ir emigrante no Krievijas un četru bērnu māte, šķiras no sava vīra, lai apprecētu slepkavu un dzemdētu viņam dēlu.

Daudzu gadu garumā filmas autori mēģinājuši izprast šo sarežģīto stāstu, taču Franks nepiedzīvoja filmas pabeigšanu.

2015. gadā filma «Baiļu robeža» piedzīvoja starptautisko pirmizrādi prestižajā Toronto dokumentālo filmu festivālā. Filma izrādīta festivālos Izraēlā, ASV, Eiropā, Krievijā un Austrālijā, kā arī saņēmusi vairākas starptautiskas godalgas. Tā ir pirmā Latvijas dokumentālā filma, kas pieejama interneta veikalā «iTunes».

Filma tikusi vērtēta pretrunīgi, jo tā stāsta par visas valsts ienīsta slepkavas ģimeni.

Franks bija pasaulē slavenākais Rīgas poētiskā dokumentālā kino skolas pārstāvis, kurš dokumentālajā kino ir strādājis gandrīz pusgadsimtu. Kinorežisors, scenārists, operators, fotogrāfs, producents un kino teorētiķis Franks piedzima 1926.gadā Ludzā. Lielāko daļu sava radošā mūža viņš pavadīja Rīgas kinostudijā, 1992. gadā pārcēlās uz dzīvi Izraēlā, bet turpināja uzturēties un strādāt arī Latvijā. Viņa labākie darbi pieder pasaules dokumentālistikas klasikai un aptver plašu tematisko loku - no cilvēka dzimšanas brīnuma līdz slepkavībai.

Filmas «Baiļu robeža» tapšanā piedalījušies komponists Kārlis Auzāns, skaņu operators Anrijs Krenbergs un producents Guntis Trekteris, tā uzņemta studijā «Ego Media» un ir trīs valstu - Latvijas, Krievijas un Izraēlas - kopražojums. Krievijas puses producents ir kinodokumentālists Vitālijs Manskis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu