Cimperlīgais hipeastrs. Kas nepieciešams, lai tas ziedētu bagātīgi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: glenn_e_wilson, CC BY-SA 2.0

Skaisti, cēli, krāsaini un ļoti, ļoti cimperlīgi – tie ir hipeastri. Veikalos ir milzīgs šo skaistuļu piedāvājums, kā zināt, kurus izvēlēties.

Ja pērkat augu lielveikalā, jāpievērš uzmanība auga lapām un sīpoliem. Nepērciet augu, kura lapās ir sarkanas svītriņas un sīpoli ar sarkaniem plankumiem. Ja tas ir tā, hipeastrs ir inficēts ar sarkanajām iedegām, raksta žurnāls «Dārza Pasaule». Šāds augs krāšņi ziedēs, jo ir saņēmis intensīvu mēslojumu, gatavots ziedēšanai, bet pēc tam hipeastrs aizies bojā.

Slimo sīpolu var saglābt, izgriežot bojātās vietas un apstrādājot ar aptiekās nopērkamo pioktanīnu. Pēc apstrādes sīpolu nedēļu nožāvē un pārstāda jaunā augsnē un podā. Šāds sīpols nākamajā gadā neziedēs, tam jāatpūšas, bet aiznākamajā gadā var uzziedēt krāšņi..

Hipeastru kopšana

Hipeastrs, kurš zied janvārī un februārī, jākopj īpaši, ja vēlas, lai tas ziedētu arī nākamajā gadā.

Visu ziedēšanas laiku augu laista ar siltu ūdeni regulāri pēc piecām līdz septiņām dienām. Ūdenim pievieno mēslošanas līdzekli ziedošām puķēm. Laistīšanas biežums atkarīgs no telpas siltuma – jālaista, kad zemes virskārta ir sausa. Augam nepatīk ne iekaltēšana, ne pārlieku liels mitrums.

Labi koptiem hipeastriem ziedēšanas laikā ir četri līdz pieci ziedkāti, katrs ar vairākiem ziediem.

Pēc ziedu noziedēšanas jānogriež ziedkāti, lai augs netērē spēku sēklu veidošanai.

Pēc ziedēšanas hipeastru turpina laistīt un barot ar mēslojumu līdz jūlijam. Šajā laikā augam jābūt bagātīgam lapojumam, jo no tā atkarīga nākamā gada ziedēšana.

Jūlijā augu var iznest dārzā, novietot nojumē vai citā vietā, kur tam virsū nelīst ūdens, tas hipeastram ļoti nepatīk.

Augustā augu jādzen gulēt. Dažreiz tas neizdodas, kolekcionāre Irina Simanoviča iesaka rīkoties drastiski. Augustā augu laista pakāpeniski, līdz to pārtrauc pilnīgi. Pēc pāris nedēļām sīpolus izņem no podiem. Noliek sausā vietā uz avīzēm un sagaida, līdz tam nokalst lapas.

Ja augs pakāpeniski sāk nokalst, to neņem ārā no poda. Kad tam nokaltušas lapas, ar visu podu noliek tumšā vietā (nekas nenotiks, ja atstās gaišā vietā) ne vairāk kā 16 – 20 grādu siltumā pāris mēnešus.

Sīpolu stādīšana

Oktobra beigās sīpolus stāda podos, poda apakšā paliek granti drenāžai. Hipeastriem patīk smaga, mālaina augsne, papildināta ar barības vielām. Sākumā pēc iestādīšanas augus nelaista. Laistīt sāk tikai tad, kad parādījies ziedpumpurs, tad laista nedaudz. Regulāri laista tad, kad ziedpumpurs ir 10 centimetrus garš.

Kā rīkoties, ja augs ir aizgulējies?

Ja augs nemostas decembra sākumā, kolekcionāre iesaka augus nolikt ļoti siltā vietā – pie mūrīša vai radiatora. Ja zeme ir ļoti iekaltusi, nedaudz uzlej ūdeni. Parasti šāda metode augus pamodina un tie zied decembra beigās un janvāra sākumā. Ilgāk tie zied gaišās un vēsās vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu