Uzbrucējs policijai Parīzē - daudzkārtējs patvēruma meklētājs ar kriminālu pagātni

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vīrietis, kurš ar gaļas cirvi centās sarīkot uzbrukumu policijas iecirknī Parīzē un tika nošauts, kopš 2011.gada bija daudzkārt pieprasījis patvērumu dažādās Eiropas valstīs un bija ar kriminālu pagātni, svētdienas vakarā paziņoja Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

Ceturtdien rīkotā uzbrukuma laikā nošautais vīrietis bija «braukājis pa Eiropu un visur pieprasījis patvērumu» un viņam arī «bija krimināla pagātne», de Mezjērs paziņoja Vācijas telekanālam ZDF. Francijas policija joprojām cenšas noskaidrot uzbrucēja patieso identitāti.

Francijas policija nošāva šo vīrieti, kad viņš, uzvilcis neīstu spridzinātāja pašnāvnieka vesti un vicinot gaļas cirvi, mēģināja iebrukt policijas iecirknī Parīzes ziemeļos.

Policija pie viņa atrada ar roku rakstītu zīmīti, kurā viņš zvērējis uzticību džihādistu grupējumam «Islāma valsts».

Uzbrukuma mēģinājums notika gadu pēc džihādistu uzbrukumiem Parīzē, kuri sākās ar 12 cilvēku noslepkavošanu satīriskā izdevuma «Charlie Hebdo» redakcijā.

Vācijas izmeklētāji sestdien veica kratīšanu patvēruma meklētāju mītnē Reklinghauzenas pilsētā, kur šis vīrietis bija dzīvojis, bet tās laikā netika atrasti nekādi pierādījumi par citiem iespējamiem uzbrukumiem.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs apšaubīja Vācijas izmeklētāju apgalvojumus un aicināja medijus izrādīt «vislielāko uzmanību», ziņojot par šā uzbrucēja identitāti.

Vācijas žurnāla «Spiegel» ziņu vietne «Spiegel Online» ziņoja, ka Vācijas policija atzinusi šo vīrieti par potenciāli bīstamu, kad viņš pozēja ar «Islāma valsts» karogu pie patvēruma meklētāju mītnes Reklinghauzenā, bet viņš pēc tam decembrī pazudis no turienes.

Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes kriminālpolicijas vadītājs Uve Jakobs paziņoja, ka aizdomās turētais 2013.gadā pirmoreiz ieradies Vācijā no Francijas, kur pirms tam piecus gadus bija dzīvojis nelegāli.

Vīrietis bija izmantojis septiņas dažādas identitātes un dažādos gadījumos uzdevies par vismaz triju valstu – Sīrijas, Marokas un Gruzijas – pilsoni, sacīja Jakobs, kura teikto citēja Vācijas ziņu aģentūra DPA.

«Mēs neesam pārliecināti, kas viņš patiesībā bija,» teica Jakobs. Viņš piebilda, ka šis vīrietis vairākkārt bijis ieslodzīts saistībā ar nelikumīgu ieroču glabāšanu, narkotiku tirdzniecību un fiziskiem uzbrukumiem.

Laikraksts «Welt am Sonntag» ziņoja, ka šis vīrietis bija uzzīmējis «Islāma valsts» simbolu uz Reklinghauzenas patvēruma meklētāju mītnes sienas un pieprasījis patvērumu kā Valids Salihi.

Francijas izmeklētāji piektdien pavēstīja, ka uzbrukuma rīkotāju viņa tuvinieki atpazinuši kā Tunisijas pilsoni Tareku Belgasemu.

Tunisijā kāda sieviete, kas sevi nosauca par šā vīrieša māti, apstiprināja, ka viņš dzīvojis Vācijā, bet noliedza, ka viņš bijis saistīts ar ekstrēmistu grupējumiem. Viņa pastāstīja kādai Tunisijas radiostacijai, ka dēls, esot Vācijā, viņai piezvanījis un lūdzis atsūtīt dzimšanas apliecību.

Uzbrucēja saistība ar patvēruma meklētāju mītni Vācijā un tas, cik viegli viņam bija reģistrēties par patvēruma meklētāju, var uzkurināt debates par Vācijas pērn uzņemto 1,1 miljonu patvēruma meklētāju.

Apzinoties šā jautājuma politisko delikātumu, Reklinghauzenas mērs Kristofs Teše paziņoja, ka Vācijai vēl arvien ir «humāns un juridisks pienākums dot patvērumu tiem, kas bēg no savām mājām».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu