«Vienotības» reitings gada laikā samazinājies par pusi; sarucis arī atbalsts «Saskaņai»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Liela daļa politisko spēku nav piedzīvojuši radikālus reitingu kāpumus vai kritumus gada laikā, izņemot partiju «Vienotība», kas no 12,3% gada sākumā atbalstu sev samazinājusi uz 6% decembrī, liecina laikrakstā «Diena» publicētie pētījumu centra SKDS dati.

Ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, vislielāko atbalstu gūtu «Saskaņa» - 18,3%, savukārt turpmākajās trijās vietās ir valdošās koalīcijas partijas - Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) ar 16%, nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) ar 10,5% un «Vienotība» ar 6%, kas ir tikai nedaudz vairāk nekā opozīcijā esošajai Latvijas Reģionu apvienībai (LRA) - 5,6%.

Pētot reitingu dinamiku pa mēnešiem, redzams, ka «Vienotība» ir lielākā zaudētāja gada griezumā - gada pirmajā pusē reitings tai turējās 11-12% robežās, bet jau augustā un septembrī sākās kritiens, kas īpaši jūtams pēdējos mēnešos - 10,4% oktobrī, 8,4% novembrī un jau minētie 6% decembrī.

ZZS no 14,2% janvārī spējusi reitingu audzēt līdz jau minētajiem 16%. Savukārt VL-TB/LNNK reitings faktiski tāds pats kā janvārī ir arī gada nogalē - 10,5% robežās.

«Saskaņas» reitings decembrī ir zemākais gada laikā, jo janvārī tas bija 22,3%, bet decembrī - 18,3%. Lielākoties 2015.gadā tas bijis 19-22% robežās.

Gada laikā situācijai svārstoties, optimistiski to noslēdz LRA - ar 5,6% reitingu. Savukārt «No sirds Latvijai» atbalstītājus nedaudz zaudējusi - no 5,2% janvārī līdz 3,3% decembrī. Tiesa, tā jau ir neliela atgūšanās pēc zemākā punkta, kas partiju piemeklēja jūlijā un augustā.

Jāmin gan, ka gadījumā, ja Saeimas vēlēšanas notiktu rīt, vairāk nekā piektdaļa aptaujāto - 20,7% - nezinātu par ko balstot, bet vēl 16,9% vēlēšanās nepiedalītos, liecina pētījuma dati.

Aptaujā piedalījās 823 Latvijas pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu