Izskatīs liecības par Krievijas karavīru vainu Malaizijas aviolainera notriekšanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apvienotā starptautiskā izmeklētāju komanda izskatīs pētnieciskās žurnālistikas centra «Bellingcat» liecības par Krievijas karavīriem, kas varētu būt saistīti ar Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs promaskavisko kaujinieku kontrolētās teritorijas Ukrainas austrumos, Nīderlandes televīzijai NOS apliecināja «Bellingcat» dibinātājs britu žurnālists Eliots Higinss.

Aizdomās turamo skaits sarucis līdz 20 cilvēkiem. Tie ir Krievijas karavīri, kuru rīcībā varētu būt visticamākā informācija par Malaizijas lidmašīnas notriekšanas apstākļiem, sacīja Higinss.

Pirms divām nedēļām Higinss nodevis Nīderlandes prokuratūrai ziņojumu ar to Krievijas karavīri vārdiem un fotogrāfijām, kas atbilstoši «Bellingcat» vērtējumam ir līdzdalīgi reisa MH17 lidmašīnas notriekšanā.

Prokuratūrā solījuši, ka organizācijas sniegto informāciju izpētīs izmeklētāju brigāde.

Pēc tam kad organizācijas sniegtā informācija tiks rūpīgi pārbaudīta, kā arī gūta pārliecība par faktu nopietnību, ziņojuma liecības var tikt iekļautas krimināllietas materiālos.

Apvienotajā izmeklēšanas brigādē ietilpst Nīderlandes, Beļģijas, Malaizijas, Ukrainas un Austrālijas speciālisti.

Pērn oktobrī "Bellingcat secināja, ka Malaizijas aviolaineri notriekusi raķete, kas izšauta no Krievijas bruņoto spēku 53.zenītraķešu brigādes iekārtas "Buk".

2014.gada 17.jūlijā - dienā, kad tika notriekta pasažieru lidmašīna - sistēma atradusies Ukrainas Doņeckas apgabalā uz dienvidiem no Sņižnes pilsētas.

18.oktobra rītā iekārta «Buk» aizvesta uz Luhansku, bet pēc tam - pāri Ukrainas-Krievijas robežai, teikts ziņojumā.

Kā LETA jau ziņoja, 2014.gada 17.jūlijā virs teritorijas Ukrainas austrumos, kuru kontrolē Krievijas atbalstītās teroristu bandas, tika notriekta Malaizijas lidmašīna «Boeing 777», nogalinot visus aviolainerī esošos 298 cilvēkus.

Nīderlandes Drošības pārvalde, 13.oktobrī iepazīstinot ar starptautiskās izmeklēšanas komisijas secinājumiem, paziņoja, ka Malaizijas lidmašīna notriekta ar Krievijā ražotu zenītraķeti «Buk».

Raķete izšauta no apvidus, kas atradies Krievijas atbalstīto un apbruņoto kaujinieku kontrolē, norādīts izmeklēšanas komisijas kartēs, ar kurām tika iepazīstināti žurnālisti.

Ukraina un rietumvalstis uzskata, ka raķeti izšāvuši Krievijas karavīri vai arī Krievijas atbalstītie kaujinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu