Sveču nozīme sabiedrībā pazīstamu cilvēku ikdienā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veikalos mūsdienās pieejamo sveču klāsts ir ļoti plašs, un ikviens var atrast sev piemērotas sveces, ko aizdegt svētkos vai ikdienā. Tomēr ir svarīgi atcerēties, ka lielu daļu sveču izgatavo no parafīna, kas ir naftas pārstrādes produkts, tāpēc ir svarīgi dot priekšroku dabīgajām svecēm - tās ne tikai skaisti un ilgi deg, bet arī atstāj labvēlīgu ietekmi uz veselību, norāda sveču studijas LARUA saimniece Kristīne Tīlika. Bet kāda ir sveču nozīme vairāku sabiedrībā pazīstamu cilvēku ikdienā? Stāsta māksliniece Gundega Dūduma, «Māmiņu kluba» Vecāku skolas lektore un dūla Katrīna Puriņa un portāla «Andele Mandele» izveidotāja Līva Jaunozola.

 
Gundega Dūduma
Gundega Dūduma Foto: Publicitātes foto / Aiga Rēdmane

Gundega Dūduma: Dzīve bez svecēm grūti iedomājama

«Mana ikdienas dzīve ir grūti iedomājama bez svecēm. Tagad, kad iestājies tumšais laiks, jau brokastīs es aizdedzu sveces, kas man sniedz mieru un labsajūtu. Manā mājoklī un studijā, kur gleznoju, sveces deg pastāvīgi,» atklāj Dūduma.

«Man sveces ir nepieciešamas, tās man ir kā dienišķā maize. Iespējams, tas lielā mērā saistīts ar manu vārdu – Gundega, kas ietver sevī ugunīguma niansi. Manuprāt, svecēm piemīt īpaša uguns enerģija. Uzskatu, ka sveces spēj radīt brīnišķīgu noskaņu jebkurā interjerā arī neaizdegtā veidā,» pauž māksliniece.

«Pārsvarā es izvēlos dabīgās sveces, jo sajūtu to labvēlīgo ietekmi, brīnišķīgo aromātu un tuvību ar dabu,» viņa piebilst.

 
Katrīna Puriņa
Katrīna Puriņa

Katrīna Puriņa: Vakariņās iededzam sveces un noskaitām lūgšanu

Puriņa min, ka viņas mājoklī esot daudz sveču un tās tiek dedzinātas teju katru dienu.

«Sveces mīlam iedegt visā mājoklī, bet visvairāk virtuvē, jo tur mūsu ģimene kopīgi ietur maltītes. Vasarā bez svecēm dažkārt iztiekam, taču rudenī un ziemā tās iededzam jau brokastu laikā. Sveces liesmiņu baudām arī vakariņu laikā, kad visi kopā noskaitām lūgšanu par dienišķo maizi,» saka Puriņa.

«Priekšroku dodam Latvijā ražotām svecēm vai arī bišu vaska svecēm, ko sarūpējam baznīcā, jo uzskatu, ka tām piemīt īpaša labvēlīgā enerģija,» viņa piemetina.

 
Līva Jaunozola
Līva Jaunozola

Līva Jaunozola: Katrai telpai izvēlos savu aromātu

«Sveces manā mājoklī ir neatņemama sastāvdaļa. Sveces dedzinu katru dienu, jo tās rada mājīgumu,» savās sajūtās dalās Jaunozola.

«Galvenokārt izmantoju garās sveces un mazās svecītes jeb tā dēvētās ploškas, kas ir bez smaržas. Taču ik dienu iededzu arī vienu dabīgo sveci ar aromātu, kas ir īpaši piemeklēts katrai telpai un kuram esmu uzticīga daudzus gadus.

Man vislabāk patīk sveces ar citronzāles, pļavas ziedu un kadiķu smaržu,» atklāj Jaunozola, paužot lepnumu, ka viņai ir arī daži desmiti skaistu dekoratīvo svečturu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu