Degvielas tirgotāji: «Lukoil» pārdošana varētu būt tikai izkārtņu maiņa

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Lai gan Krievijas naftas rūpniecības uzņēmums «Lukoil» paziņojis, ka pārdos savus aktīvus Latvijā un Lietuvā un pametīs šo tirgu, Lietuvas degvielas tirgotāji domā, ka tirgū nav gaidāmi jauni spēlētāji, raksta «Verslo žinios». Viņuprāt, pilnīgi iespējams, ka šo biznesu nopirks kompānijai piederošā degvielas uzpildes staciju tīkla operatora Lietuvā «Lukoil Baltija» prezidents Ivans Paļeičiks.

Kā izteicies degvielas mazumtirdzniecības tīkla «Statoil Fuel&Retail» ģenerāldirektors Skirmants Mačuks, pārmaiņas būs atkarīgas no tā, vai «Lukoil» tiešām gatavojas aiziet no tirgus, bet varētu notikt vienkārši izkārtņu nomaiņa un «Lukoil» vietā parādītos, piemēram, «Baltic Petroleum», kas arī tiek saistīts ar Paleičika vārdu. Šo degvielas tirdzniecības tīklu pārvalda kompānija «Spectator NT», kuras vadītājs ir viņa dēls Andrjus Paleičiks.

Mačuks ievērojis, ka faktiski izkārtņu nomaiņa sākusies jau pirms kāda laika. Ne viena vien «Lukoil» degvielas uzpildes stacija nodota «Baltic Petroleum» tīklam, dažas pārdēvētas un tagad nes vārdu «Luktarna».

«Luktarna» tīkls pieder pie uzņēmumu grupas «Vaizga», kuras akcijas pieder Paleičikam un viņa dzīvesbiedrei Birutei Paleičikienei.

Kā ziņots, «Lukoil» prezidents Vagits Aļekperovs pagājušajā nedēļā intervijā telekanālam «Rossija 24» izteicās, ka kompānija pārdos aktīvus Latvijā un Lietuvā, tādu lēmumu pamatodams ar to, ka šajās valstīs esot pastiprinājies Krievijai naidīgs noskaņojums.

Pats Ivans Paļeičiks sarunā ar ziņu aģentūru BNS šonedēļ nerunāja par iespējamiem pircējiem, bet atzina, ka būtu ieinteresēts aktīvu iegādē, taču piebilda, ka tam «nepieciešama nauda», kādas viņam neesot. Viņš pieļāva, ka kompānijas pārdošanas process varētu ilgt pat gadu.

Arī Lietuvas bankas «Swedbank» galvenais ekonomists Nerijs Mačulis aģentūrai BNS sacīja, ka, visticamāk, «Lukoil Baltija» iegādāsies vietējās kompānijas, iespējams, pat kompānijas, kuras kontrolē «Lukoil Baltija» vadības pārstāvji.

Mačuļa vērtējumā politiskā situācija gan varētu būt viens no «Lukoil» lēmuma iemesliem, bet diez vai tam ir izšķiroša nozīme - drīzāk jau šis solis saistīts galvenokārt ar pārmaiņām naftas tirgū.

«Lukoil Baltija» Lietuvā pārvalda 109 degvielas uzpildes stacijas, un to skaitu plānots samazināt līdz 76.

2014.gadā kompānijas ieņēmumi saruka par 18% un bija 266 miljoni eiro, bet peļņa samazinājās par 35% - līdz 2,3 miljoniem eiro.

Jūnijā Igaunijas degvielas tirgotājs «Olerex» iegādājās «Lukoil» meitasuzņēmumu Igaunijā «Lukoil Eesti», kam piederēja degvielas uzpildes staciju tīkls šajā valstī. Pērn «Lukoil» pārdeva savus degvielas uzpildes staciju tīklus Čehijā, Slovākijā, Ungārijā un Ukrainā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu