«KVV Liepājas metalurga» zaudējumi šogad sasniegs astoņus miljonus eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

AS «KVV Liepājas metalurgs» gatava dubultot ražošanas apjomus, bet uzņēmums cer, ka tiks samazināta elektroenerģijas cena. Tās dēļ šogad uzņēmuma zaudējumi sasniegs astoņus miljonus eiro, sacīja «KVV Liepājas metalurga» valdes loceklis Igors Talanovs.

«Šos zaudējumus rada augstā elektroenerģijas cena, jo patlaban jāmaksā 90 eiro par megavatstundu (MWh). Ar šādu elektroenerģijas cenu ražošana nav sevišķi rentabla, tāpēc jādomā par cenas samazināšanu,» sacīja Talanovs.

Uzņēmuma vadītājs informēja, ka līdzīgiem uzņēmumiem ES elektroenerģijas izmaksas veido 11-13% no ražošanas izmaksām, bet «KVV Liepājas metalurgam» tie ir 38%.

Talanovs informēja, ka Vācijā metalurģijas uzņēmumi par elektroenerģiju maksā 34,8 eiro par MWh, bet Lielbritānijā - 80,7 eiro par MWh. 2015.gada 14.decembrī Eiropas Komisija (EK) atļāva Lielbritānijai subsidēt elektroenerģijas iepirkumu vietējiem tērauda ražotājiem. Valsts atbalsts nozares uzņēmumiem segs 60-70% elektroenerģijas izmaksu, piebilda Talanovs.

Šogad, maksājot avansā, par elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK) «KVV Liepājas metalurgs» samaksājis 1,2 miljonus eiro, nākamā gada prognoze ir seši miljoni eiro.

Talanovs sacīja, ka uzņēmums varētu strādāt bez zaudējumiem, ja elektroenerģijas cena būtu 43 eiro par MWh, bet strādāt ar peļņu un atmaksāt valstij kredītu būtu iespējams, ja elektroenerģijas cena būtu 25 eiro par MWh.

«Ja panāktu OIK atcelšanu, uzņēmums nākamgad varētu strādāt ar 50% jaudas noslodzi tagadējo 30% vietā un sasniegt 132 miljonu eiro apgrozījumu,» sacīja Talanovs.

Viņš informēja, ka sākotnēji, atjaunojot rūpnīcas darbu, biznesa plāns paredzēja jau šogad strādāt ar 70% jaudas noslodzi, taču krīze pasaules metalurģijā un augstā elektroenerģijas cena piespieda šos plānus mainīt.

«Valdībai būtu mūs jāsadzird. Diemžēl šovasar pieņemtie noteikumi par OIK samazināšanu energoietilpīgiem uzņēmumiem pagaidām Eiropas Komisijā vēl nav apstiprināti, tādēļ skaidrības par nākotni vēl nav,» skaidroja Talanovs.

«KVV Liepājas metalurgs» vadītājs arī sacīja, ka OIK nesamazināšana ļoti būtiski samazinās rūpnīcas potenciālu nākotnē.

Viņš piebilda, ka finanšu rezultātu ir ietekmējusi arī pasaules krīze melnajā metalurģijā.

Patlaban uzņēmuma produkcijas pašizmaksa ir 175-180 eiro tonnā, bet rentabla darbība iespējama ar produkcijas pašizmaksu 160 eiro tonnā.

«Vadībai jālemj, vai nodrošināt lielajiem energoietilpīgajiem uzņēmumiem konkurētspējīgu biznesa vidi. «KVV Liepājas metalurgs» ir gatavs dubultot ražošanas un pārdošanas apjomus, ja tiek panākta konkurētspējīga elektroenerģijas cena,» piebilda Talanovs.

Viņš skaidroja, ka tāpēc «KVV Liepājas metalurgs» lūdz valdību koriģēt kredītsaistību nomaksas kalendāru, kā arī precizēt OIK atlaižu shēmu, kas ļautu nodrošināt uzņēmuma darbībai optimālu elektroenerģijas cenas līmeni.

«»KVV Liepājas metalurgs» ir jāstrādā un jāattīsta ražošana, lai sāktu realizēt programmas pārejai uz jaunu produktu ar augstāku pievienoto vērtību ražošanu,» piebilda Talanovs.

LETA jau ziņoja, ka «KVV Liepājas metalurga» apgrozījums šogad ir 73 miljoni eiro.

Darba algās šogad samaksāti septiņi miljoni eiro, četri miljoni eiro samaksāti par energoresursiem, bet 3,5 miljoni eiro - par dabasgāzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu