Eksperts: ES vidējo IKP līmeni Latvija varēs sasniegt pēc 53 gadiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Eiropas Savienības (ES) vidējo iekšzemes kopprodukta (IKP) līmeni uz vienu iedzīvotāju Latvija ar pašreizējo ekonomikas izaugsmes tempu varēs sasniegt pēc 53 gadiem – 2068.gadā, pirmdien žurnālistiem sacīja domnīcas «Certus» vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis. Vērtējot Latvijas nodokļu sistēmu, Dombrovskis atzina, ka valdība uzsver, ka Latvijas ekonomika aug visstraujāk, tomēr izsakot šādu apgalvojumu netiekot vērtēts tas, kā izskatās uz citu ES valstu fona.

Pēc Dombrovska teiktā, lai Latvijas sasniegtu 90% no vidējā ES IKP līmeņa, 2025.gadā IKP pieaugumam Latvijā jābūt 5,3% apmērā. Viņš norādīja, ka tas, ka ekonomikas izaugsme it kā ir strauja, negarantē to, ka šāds līmenis tiks sasniegts pietiekoši ātri. «Vērtējot to, kas noticis šogad, mēs esam veiksmīgi novadījuši prezidentūru, esam izvirzījuši aizsardzību kā prioritāti, tam sekojusi konsekventa rīcība, ir arī rezultāti. (..) Bet bija arī mīnusi - «airBaltic», skolotāju algas. (..) Esam ieslīguši stagnācijā un nevēlamies to atzīt,» pauda Dombrovskis.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka drauds ekonomikas izaugsmei ir arī emigrācija. Pēc Dombrovska teiktā,

emigrācijas apmērs ir tieši atkarīgs no tā, cik lielā mērā Latvija atpaliek no ES vidējā līmeņa. «Jo lielāka atpalicība, jo vairāk cilvēku brauc prom,»

piebilda Dombrovskis.

Tostarp, komentējot Finanšu ministrijas izvirzītās prioritātes 2016.gada budžetam, Dombrovskis norādīja, ka starp tām ir nodokļu iekasēšana, uzstādījums par iekšējo un ārējo drošību, kā arī ienākumu nevienlīdzības mazināšana, bet nav ES vidējo ienākumu līmeņa sasniegšana.

«Tāpēc mēs arī plānojam strādāt pie nodokļu sistēmas jomas ar mērķi radīt pretsvaru redzējumam, ka galvenā problēma ir ienākumu nevienlīdzība. Mūsu galvenā problēma ir nevienlīdzība ar citām valstīm. Cilvēki brauc prom, jo citās valstīs viņi var nopelnīt vairāk,» sacīja Dombrovskis.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka pasākumā pirmdien diskutē par nodokļu sistēmu Latvijā. Pasākumu organizē domnīca «Certus» un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu