Aizsardzības ministrija nav atmetusi plānu par riteņu bruņumašīnu iegādi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Aizsardzības ministrija (AM) nav atmetusi plānu par riteņu bruņumašīnu iegādi, tomēr šobrīd prioritātes ir citu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) spēju attīstīšana. AM jau pērn pavasarī saņēmusi informāciju no septiņām valstīm, kuras piedāvā vairāk nekā 11 dažādu vidējo un vieglo riteņu platformu izvēli, taču šobrīd prioritātes ir citu bruņoto spēku spēju attīstīšana, tāpēc tālākas virzības šim projektam nav.

Kā skaidroja ministrijā, tad vispirms plānots pabeigt 123 kāpurķēžu kaujas mašīnu projektu. Šobrīd pirmās no Lielbritānijas iegādātās mašīnas jau kādu laiku atrodas NBS rīcībā, bet mehanizācijas projektu plānots pabeigt līdz 2020.gadam.

Tāpat ņemot vērā ģeopolitiskos notikumus, kas izveidojās pēc pagājušā gadā notikušās Krimas aneksijas, šobrīd prioritātes ir cita veida spēju attīstīšana, piemēram, pretgaisa aizsardzība, sabiedroto klātbūtnes nodrošināšana un Zemessardzes attīstīšana. «Ņemot vērā iepriekšminēto, riteņu bruņumašīnu projekts šobrīd nav galveno prioritāšu sarakstā,» uzsvēra ministrijā.

Šobrīd AM strādā pie NBS Attīstības plāna 2016.-2028.gadam, kurā tad arī tiks izvērtēts iespējamais laiks, kad varēs turpināt darbu pie karavīru nodrošināšanas ar riteņu bruņumašīnām atkarībā no pieejamā finansējuma aizsardzības nozarei, norādīja ministrijā.

AM valsts sekretārs Jānis Garisons pagājušajā gadā žurnālistiem pastāstīja, ka bruņumašīnas uz riteņiem būtu nepieciešamas bataljonam, taču, ņemot vērā finansējuma apmēru, patlaban varētu runāt tikai par rotas nodrošināšanu ar šādiem transportlīdzekļiem. Rotai atkarībā no vietu skaita un citiem parametriem būtu nepieciešamas 20 līdz 50 bruņumašīnas.

AM iepriekš paziņoja, ka nākotnē plānots iegādāties jaunas 120 līdz 150 bruņumašīnas uz riteņiem.

Jau ziņots, ka vasaras beigās Latvijā piegādāti pirmie četri kāpurķēžu bruņutransportieri CVRT, kas tiks izmantoti tehniķu un mehāniķu, kā arī karavīru apmācībai vienībās Ādažu bāzē.

Mehanizētas vienības izveidei paredzētos CVRT Nacionālie bruņotie spēki saņems laikā no 2016.gada līdz 2020.gadam. Tehnikas piegāde notiks pakāpeniski, un līdz ar tehnikas piegādi tiks sākta arī tās ieviešana ekspluatācijā.

2014.gada septembrī tika parakstīts līgums par 123 kāpurķēžu bruņutransportieru CVRT iegādi no Lielbritānijas. Tehnikas iegādes sākotnējās izmaksas, pēc AM aprēķiniem, ir aptuveni 70 miljoni eiro. Tajās iekļautas arī apmācību izmaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu