Latvijas populārākais sportists Jonass: Mācīšos no smagajiem kritieniem

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šogad pieļautie vairāki smagie kritieni talantīgajam motokrosa braucējam Paulam Jonasam bijusi laba mācība, tāpēc viņš centīsies tos vairs neatkārtot.

Kaut Latvijas Gada balvā sportā starp nominantiem viņš pirmoreiz bija jau 2012.gadā, šogad Jonass pirmoreiz kāpa uz ceremonijas skatuves, turklāt saņēma uzreiz divus apbalvojumus - kā labākais tehnisko sporta veidu sportists, kā arī valsts populārākais sportists

«Darbs ieguldīts daudzu gadu garumā un šogad pirmoreiz tas tika novērtēts,» sarunā ar žurnālistiem pastāstīja Jonass. «Zināju, ka populārākā sportista nominācijā ritēja sīva cīņa. Tāpat arī tehniskajos sporta veidos Kaspars Stupelis šogad kļuva par pasaules čempionu, tāpēc līdz pēdējam brīdim nezināju kā būs.»

Kā zināms, Jonass, kurš pārstāv KTM rūpnīcas komandu «Red Bull KTM Factory Racing», šogad aizvadīja pirmo pilno sezonu pasaules čempionātā MX2 klasē. Latvietis līdz pēdējam etapam pretendēja uz čempiona titulu, bet noslēgumā samierinājās ar otro vietu.

«Sākot sezonu, mērķis bija cīnīties par desmitnieku, braukt tajā stabili. Tomēr pēc pāris pirmajiem posmiem jau mērķis tika paaugstināts uz astotnieku, piecinieku, tad jau uz trijnieku, bet pēdējos posmos cīnījāmies par čempionu titulu,» atcerējās Jonass. «Kopumā gan tas bija negaidīti un domāju, ka šogad titulam vēl nebiju gatavs.»

Līdz šim Jonasu trenēja desmitkārtējais pasaules čempions Stefans Evertss, kuru tagad nomainījis piecas reizes par čempionu kļuvušais Žoels Smetss. Zīmīgi, ka Evertss un Smetss ir divi uzvarām bagātākie braucēji pasaules čempionāta posmos.

«Braukšanas treniņos esmu ar Smetsu, bet fiziskais treneris joprojām palicis Villijs Lindens. Tieši ar viņu man ir lielākais kontakts un sadarbība,» Jonass uzsvēra, ka Evertsa aiziešana no KTM viņu nav iespaidojusi.

Kā zināms, 2012. un 2013.gadā par pasaules čempionu MX2 klasē kļuva Jonasa komandas biedrs Džefrijs Herlingss, kurš iepriekšējos divos gados titulu no rokām izlaidis traumu dēļ. Arī nākamajā gadā viņš turpinās braukt MX2 klasē.

«Mērķis ir piekļūt tuvāk Džefrijam, bet tas nebūs viegli, jo viņš ir tiešām ļoti talantīgs. Varbūt viņš nav tāds darba rūķis, bet ir ļoti liels talants,» stāstīja Jonass, atklājot, ka nesen bijis kopējā KTM treniņnometnē, tomēr tajā vēl Herlingsa nebija, jo viņš joprojām turpināja atlabt pēc traumas.

«Jau 30.janvārī gaidāms pirmais Itālijas čempionāta posms, tad vēl dažas sacensības un 27.februārī Katarā pirmais pasaules čempionāta etaps,» Jonass atgādināja, ka sezona sāksies jau pavisam drīz. «Tagad nedēļu pa Latviju un tad atgriezīšos Itālijā, kur turpināšu kārtīgi trenēties.»

«Treniņus sāku oktobra beigās, kad likām uzsvaru uz fizisko sagatavotību. Pagājušajā sezonā mans vājākais punkts bija braucienu pēdējās desmit minūtes. Strādāsim, lai vairs nebūtu šādu vājo punktu,» uzsvēra Jonass.

Kaut pagājušajā sezonā Jonass izcēlās ar vairākiem ļoti iespaidīgiem kritieniem, viņš uzskata, ka nav tik pārgalvīgs kā konkurenti. Tomēr no šī gada latvietis mācīsies, lai nākotnē izvairītos no šādiem kritieniem.

«Uzskatu, ka pārgalvīgs esmu vien 5% laika, ko braucu. Tas ir mazāk nekā citi braucēji. Pārsvarā esmu mierīgs un kontrolēju, ko daru,» teica talantīgais latvietis. «Pagājušais gads bija mācība, daži kritieni bija tiešām smagi, no tiem esmu mācījies, turpināšu strādāt, lai tādas kļūdas vairs nenotiktu.»

2013.gadā Jonass kļuva par Eiropas un pasaules čempionu 125 kubikcentimetru klasē, bet jau pērn viņš sāka iekrāt pieredzi pasaules čempionātā, pagājušajā ziemā oficiāli pievienojoties KTM rūpnīcas komandai, kur šogad aizvadīja pirmo pilno sezonu. Septembra vidū Jonass pirmoreiz uzvarēja pasaules čempionāta braucienā, bet noslēgumā viņš čempionam Timam Gajseram no Slovēnijas piekāpās par 25 punktiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu