Rubesa: «Lukoil» aktīvi Latvijā un Lietuvā kādam būs labs pirkums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Tam, kas iegādāsies Krievijas naftas rūpniecības uzņēmuma «Lukoil» aktīvus Latvijā vai Lietuvā, šis būs labs pirkums, jo «Lukoil» Latvijā un Lietuvā ir daudz labu lietu, sacīja bijusī «Statoil» uzņēmumu vadītāja Baiba Rubesa.

Viņa norādīja, ka ir jāsaprot, ka degvielas mazumtirdzniecībā valda ļoti sīva konkurence, un lai tajā darbotos veiksmīgi, ir nepārtraukti jāmainās piedāvājumam un arī tīkla izmēram jābūt zināmai kritiskai masai, kas «Lukoil» ir bijis.

«Ļoti daudzas naftas kompānijas, tajā skaitā «Statoil», ir pārskatījušas savu īpašumu jeb dažādo biznesa jomu portfeli, un ļoti daudzas ir izšķīrušās atvadīties tieši no mazumtirdzniecības,» sacīja Rubesa. «Pieņemu, ka arī «Lukoil» gadījums ir konsolidācijas mēģinājums.»

Rubesa arī bilda, ka personīgi viņai ir žēl par notiekošā, jo «Lukoil» bijis «brīnišķīgs konkurents, un es pieņemu, kas tas ir labs pirkums tiem, kas to nopirks, jo viņiem ir labas lietas Latvijā un Lietuvā».

Rubesa arī sacīja, ka viņai nav nekādu ideju, kurš varētu iegādāties «Lukoil» aktīvus Latvijā un Lietuvā.

Kā ziņots, Krievijas naftas rūpniecības uzņēmums «Lukoil» nolēmis pārdot savus aktīvus Latvijā un Lietuvā, jo šajās valstīs stiprāki kļuvuši Krievijai naidīgie noskaņojumi, ceturtdien paziņoja uzņēmuma prezidents Vagits Alekperovs.

«Mēs šodien izlikām pārdošanā savus aktīvus Lietuvā un Latvijā - tur, kur ir pietiekami spēcīgi Krievijai naidīgie noskaņojumi. Tāpēc mēs direktoru padomē pieņēmām lēmumu aiziet no šīm valstīm. Biznesam radās traucēkļi, mēs sākām zaudēt naudu, mēs sajutām negatīvu attieksmi pret sevi,» intervijā telekanālam «Rossija 24» sacīja Alekperovs.

Vēl 2015.gada vasarā «Lukoil» pārdeva savu meitas uzņēmumu Igaunijā «Lukoil Eesti AS». Tam piederēja 37 benzīntanki, un tas kontrolēja 6% mazumtirdzniecības degvielas tirgus.

Latvijā «Lukoil» meitas uzņēmumam «LUKoil Baltija R» 2015.gada sākumā piederēja 59 benzīntanki, un tas kontrolēja 7% tirgus, bet Lietuvā - 115 benzīntanki, ar kuriem uzņēmums 2014.gada sākumā kontrolēja aptuveni 18% vietējā tirgus.

Ar darījumu par «Lukoil Eesti AS» pārdošanu Krievijas uzņēmums turpināja darījumu virkni par uzņēmuma aiziešanu no Eiropas Savienības valstīm.

2014.gada vasarā uzņēmums paziņoja par savu benzīntanku pārdošanu Čehijā, Slovākijā un Ungārijā. Decembrī šie darījumi tika pabeigti.

2015.gada aprīļa beigās «Lukoil» meitas uzņēmums «LUKOIL Europe Holdings BV» un Austrijas «AMIC Energy Management GmbH» pabeidza darījumu par uzņēmuma «LUKOIL-Ukraina» pārdošanu. Šim uzņēmumam Ukrainā piederēja sešas naftas bāzes, kā arī vairāk nekā 240 benzīntanki.

Ceturtdien Alekperovs paziņoja, ka uzņēmums pagaidām negrasās šķirties no aktīviem Turcijā, kur «Lukoil» pieder benzīntanku un jūras terminālu tīkls.

«Mūs rūpnīcas Bulgārijā un Rumānijā ir orientētas uz Turcijas tirgu, mums Volgogradas rūpnīca ir orientēta uz eksportu, īpaši dīzeļdegvielas eksportu. Pagaidām asi politiskie jautājumi līdz sadzīves līmenim, kā tas bija Ukrainā, nav nolaidušies,» sacīja Alekperovs.

«Turcijā mēs nejūtam nedz biznesa zaudējumus, nedz negatīvu iedzīvotāju attieksmi,» viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu