Slovēnijas referendumā noraidītas viendzimuma laulības

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Slovēnijā svētdien notikušā referendumā vairāk nekā 60% aktīvo vēlētāju ir noraidījuši geju laulības, liecina gandrīz pilnīgi referenduma rezultāti, kurus pirmdien paziņoja vēlēšanu komisija.

Referenduma iznākums ir trieciens geju tiesību aktīvistiem, kas bija cerējuši, ka lielākoties katoliskā Slovēnija kļūs par pirmo Eiropas postsociālisma valsti, kur viendzimuma pāri iegūtu tiesības laulāties un adoptēt bērnus.

Pēc 99,9% balsu saskaitīšanas 63,48% aktīvo vēlētāju ir noraidījuši parlamenta martā pieņemtu likumu, kas definēja laulību kā «divu cilvēku savienību» agrākās definīcijas «vīrieša un sievietes savienība» vietā. Šis likums paredzēja piešķirt homoseksuāliem pāriem tādas pašas tiesības kā heteroseksuāliem pāriem, ieskaitot tiesības adoptēt bērnus.

Lai referenduma rezultāts tiktu atzīts, uzvarošajai pusei bija jāiegūst vismaz 20% visu reģistrēto vēlētāju balsu. Slovēnijā ir vairāk nekā 1,7 miljoni reģistrētu vēlētāju.

Vēlētāju aktivitāte bija 36,18%. Likuma pretiniekiem izdevās iegūt 391 818 – vairāk par nepieciešamajiem 342 tūkstošiem balsu.

Konservatīvās partijas «Jaunā Slovēnija» augsta ranga biedre Ļudmila Novaka atzina, ka referendumā paustā «vēsts ir skaidra».

«Mums ir jāaizsargā bērnu tiesības. Mēs piekrītam nodrošināt pienācīgas tiesības homoseksuāļiem, tomēr saglabājot ģimeni kā primāro vidi bērniem,» sacīja Novaka.

Martā pieņemtais likums nestājās spēkā, jo tā pretinieki nekavējoties sāka kampaņu pret to un grupa «Uz spēles ir likti bērni» savāca nepieciešamos 40 tūkstošus parakstu, lai tiktu rīkots referendums šajā jautājumā.

Pirms referenduma notika asas debates, un tajās iesaistījās pat Romas pāvests Francisks, aicinot slovēņus atbalstīt tradicionālās ģimenes vērtības. Uzrunājot svētceļnieku grupu, pāvests aicināja «visus, sevišķi cilvēkus ar publisku atbildību, atbalstīt ģimeni – strukturālu atskaites punktu sabiedrības dzīvei».

Tā kā referendumā guvis virsroku «nē» balsojums, tad civilkodekss tiks nomainīts ar iepriekšējo versiju par laulību kā vīrieša un sievietes savienību, tomēr paliks spēkā pastāvošie likumi, kas atļauj viendzimuma pāru partnerattiecības, bet neļauj tiem adoptēt bērnus.

Slovēnijā jau 2012.gadā rīkotā referendumā tika noraidītas viendzimuma laulības, tomēr vēlētāju aktivitāte tajā bija zema.

Slovēnijas prezidents Boruts Pahors un premjerministra Miro Cerara valdošā Modernā centra partija (SMC) atbalstīja «jā» balsojumu, savukārt bijušais labēji centriskais premjers Janezs Janša no opozīcijā esošās Slovēņu demokrātiskās partijas (SDS) bija stingri pret.

«Dzimtes izdzēšana no laulības [definīcijas] rada pamatu cilvēktiesību pārkāpumiem pret vērtīgāko, kas mums ir – mūsu bērniem,» pirms svētdienas referenduma sacīja Janša.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu