Jaceņuks: Ukraina atsakās Krievijai atmaksāt trīs miljardu dolāru parādu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukraina piektdien paziņoja, ka tā neveiks maksājumu saistībā ar trīs miljardu dolāru (2,7 miljardu eiro) parādu Krievijai, kuru nepieciešams veikt šajā nedēļas nogalē, tādējādi saasinot nesaskaņas ar Maskavu.

«Ukrainas valdība nosaka moratoriju tā dēvētā Krievijas parāda atmaksai,» norādīja Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

«No šodienas mēs apturam maksājumus saistībā ar šo parādu,» sacīja premjers, būtībā apstiprinot, ka Ukraina piedzīvos parādsaistību maksātnespēju jeb defoltu, kad svētdien noslēgsies parāda atmaksa termiņš.

Krievija iepriekš uzstāja, lai Ukrainai šo parādsaistību atmaksu veiktu līdz decembrim. Maskava trīs miljardu dolāru aizdevumu izsniedza Ukrainas kādreizējam prezidentam Viktoram Janukovičam 2013.gada beigās, un Kijeva to uzskata par kukuli, kuru Maskava viņam devusi par atteikšanos no vienošanās par tuvākām saitēm ar Eiropas Savienību (ES).

Ukraina augustā ar privātajiem kreditoriem, tostarp lielākajām bankām un investīciju fondiem, panāca restrukturizācijas vienošanos par parādsaistību samazināšanu 20% apmērā.

Maskava gan uzskata, ka šo aizdevumu nedrīkst uztvert kā privātu parādu un tā noraidījusi šos nosacījumus.

«Neskatoties uz mūsu vairākkārtējiem mēģinājumiem parakstīt vienošanos par restrukturizāciju, Krievija atteikusies pieņemt šos piedāvājumus,» skaidro Jaceņuks. «Es kārtējo reizi uzsveru, ka mēs esam gatavi tieslietu procesam ar Krievijas pusi.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu