Latviski klajā nāk otrā Klārksona grāmata

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apmēram pirms gada, kad latviešu valodā iznāca grāmata «Sasodīts! Pasaule Klārksona acīm», izrādījās, ka arī latviešu lasītājs skandalozā žurnālista, bijušā «Top Gear!» vadītāja mūsdienīgās, politnekorektās un humorpilnās esejas lasa ar prieku. Grāmatu veikalos izķēra kā karstus pīrādziņus, citēja, dāvināja un lasīja. Gada izskaņā latviski izdota jauna Klārksona grāmata «Vai tiešām prasu pārāk daudz? Pasaule Klārksona acīm».

«Džeremiju Klārksonu nekādā ziņā nevajadzētu celt uz pjedestāla, jo īpaši ņemot vērā viņa skandalozo slavu. Bet tie, kuri ir daudz lasījuši un ir gana vērīgi un uzmanīgi, jau būs pamanījuši, ka zem virsējā, visiem labi pamanāmā slāņa apslēpts erudīts, gudrs cilvēks.

Viņš ir daudz lasījis, viņš tiešām nīgrojas par visāda veida muļķībām, kuras uzspiež valsts pārvaldes birokrātija, par cilvēku nevērību citam pret citu, par muļķīgiem komentētājiem, kuri pat neiedziļinās tajā, par ko izsakās... utt. Kā jau Klārksons pats raksta, viņš kopā ar abiem kolēģiem ir novērojis «Gāzi grīdā!» (Top Gear!) uzņemšanas laukumā – par jokiem ar dziļāku jēgu vai zemtekstu studijā smej vien retais. Šajā grāmatā gan prieku smelsies ikviens, jo Klārksona esejas varam attiecināt arī uz sevi. Arī vecākiem Latvijā nav viegli menedžēt bērnu nodarbības un izvadāt uz ballītēm; arī te visus bieži pārsteidz dažādās un bieži vien nepamatotās skolas prasības. Tas, ka arī mūsu skolās tiek mācītas (bieži vien) teorijas, kuras nekad arī netiek izmantotas, bet reāla pieredze vai prakse tā arī netiek iegūta. Par to, kā medijos tiek greizi atspoguļots kāds gadījums; – panesas komentāri, viss notiek, bet patiesība (sākotnējais notikums) bijusi galēji atšķirīga –, tas viss labi zināms arī mums.

«Sasodīts! Pasaule Klārksona acīm»
«Sasodīts! Pasaule Klārksona acīm» Foto: publicitātes

Nesenais gadījums, kad policisti uzlika naudas sodu vīrietim, kurš palīdzēja sievietes auto nomainīt riteni, – ir izcili atbilstošs Klārksona sašutumam. Šim gadījumam Džeremijs veltītu visu sleju!» – pārdomās dalās abu grāmatu tulkotāja Una Orinska.

Patiešām – Džeremijam Klārksonam teju par visu pasaulē notiekošo ir viedoklis. Sasodīti skaļš un visnotaļ interesants.

Ir labi, ka arī mūsu politkorektajā pasaulē ir kāds, kas spēj lietas saukt īstajos vārdos.

Džeremijs Klārksons (Jeremy Clarkson, 1960) ir slavens žurnālists un TV zvaigzne, līdz 2015. gada sākumam vadījis BBC raidījumus Top Gear (Gāzi grīdā!).

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

No angļu valodas tulkojusi Una Orinska.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu