Lietuvas premjers: Igaunija nav atteikusies no Visaginas AES projekta

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs pirmdien noraidījis iepriekšējās valdības enerģētikas ministra izteikumus, ka Igaunija jau pirms trim gadiem atteikusies piedalīties Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta izstrādē.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka Igaunija uzskatījusi un joprojām uzskata, ka šim projektam jābūt ekonomiski pamatotam. To apliecinājis arī Igaunijas premjers Tāvi Reivass.

«Nevaru piekrist, ka Igaunija izstājusies, Igaunija visu laiku, kopš esmu premjers, uzsvērusi, ka jāveic ekonomiskās aplēses, kurās jābūt atspoguļotām elektroenerģijas ražošanas izmaksām un tiem jautājumiem, kurus uzdevusi gan Igaunija, gan Latvija. Mēs esam sagatavojuši atbildes, un šobrīd enerģētikas ministru līmenī turpinās darbi un sarunas,» preses konferencē Viļņā sacījis Lietuvas valdības vadītājs .

Igaunijas premjers Tāvi Reivass norādījis, ka visi kopīgie projekti ir svarīgi no enerģētiskās drošības viedokļa, bet prasa rūpīgu izvērtēšanu.

«Pilnīgi piekrītu premjera Butkeviča teiktajam,» viņš sacījis. «(..) Diskusijām par projektiem jāturpinās. Pilnībā iestājos par efektivitāti - vai tam ir ekonomiskas perspektīvas. Tādi jautājumi allaž rūpīgi jāizanalizē.»

Kā ziņots, bijušais Lietuvas enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks pagājušajā nedēļā pavēstīja, ka Igaunijas valdība jau 2012.gadā faktiski atteikusies piedalīties Visaginas AES projekta izstrādē, jo jaunā kodolstacija varētu kļūt par nopietnu konkurentu Igaunijas valstij piederošajai enerģētikas kompānijai «Eesti Energia». Pēc viņa teiktā, tādēļ Igaunija pastāvīgi ignorējusi sarunas ar AES projekta stratēģisko investoru - Japānas kompāniju «Hitachi».

Sekmoks izteicās, ka «Eesti Energia» pozīciju vēlāk apstiprinājuši Igaunijas valsts līderi. Viņš atgādināja, ka Baltijas valstu koncesijas līgums par Visaginas AES bija būtisks priekšnoteikums, lai «Hitachi» iesaistītos projektā.

Lietuva 2011.gada vasarā izvēlējās «Hitachi» par plānotās jaunās kodolstacijas stratēģisko investoru, bet Lietuvas iedzīvotāji gadu vēlāk konsultatīvajā referendumā neatbalstīja šo projektu.

Pašreizējā valdība, kas darbu sāka 2012.gada rudenī drīz pēc referenduma, vairākkārt ir noteikusi jaunu termiņu, kad jāpieņem lēmumi par Visaginas AES turpmāko likteni, bet projekts pašlaik ir faktiski izbeigts. Pēdējā gada laikā par to nav notikušas tikpat kā nekādas publiskas diskusijas.

Medijos izskanējušas ziņas, ka Lietuvas Enerģētikas ministrija sākusi rēķināt, vai Lietuva šo projektu varētu īstenot tikai sadarbībā ar «Hitachi».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu