Sevi piesaka otrais labdarības maratons «DOD PIECI»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No 16. līdz 22. decembrim Rīgā, Stacijas laukumā pie t/c «Origo» notiks otrais Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas rīkotais labdarības maratons «DOD PIECI!». Sešas diennaktis Latvijas Radio 5 raidīs no Stikla studijas, kurā trīs dīdžeji - Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Kaspars Mauriņš - atskaņos klausītāju pasūtītas dziesmas un tiksies ar Latvijā populāriem cilvēkiem, kā arī sarunāsies ar klausītājiem. Viena pasūtīta dziesma apmaksās vienu apmācīta asistenta darba stundu ģimenē, kurā aug bērns ar īpašām vajadzībām.

Šādas ģimenes, tēlaini izsakoties, ir «uzliktas uz pauzes», jo no valsts līdzekļiem apmaksāts asistents šādam bērnam pēc Labklājības ministrijas grozījumiem kārtībā, kādā piešķir un finansē invalīdu asistentu pakalpojumus pašvaldībās, var palīdzēt tikai divas stundas nedēļā iepriekšējo desmit vietā. Tāpēc arī maratona devīze ir: «Dod pieci, uzspied play, noņem ģimeni no pauzes!»

Lai pieteiktu šā gada maratona tēmu «Apmācīts asistents ģimenēs, kurās aug bērns ar īpašām vajadzībām», Latvijas Radio ēkā šorīt notika preses konference, kurā «DOD PIECI!» veidotāju komanda iepazīstināja ar projekta gaitu.

Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Kaspars Mauriņš
Toms Grēviņš, Magnuss Eriņš un Kaspars Mauriņš Foto: Valdis Jansons

Latvijas Radio radošā direktore Una Rozenbauma, iepazīstinot klātesošos ar kampaņas videorullīti, kura galvenā varone ir meitenīte ar Dauna sindromu, norādīja, ka arī pati ir no ģimenes, kurā ir bērns ar īpašām vajadzībām – viņas brālim ir tieši šis pats sindroms: «Mana ģimene no tām, kurām mēs palīdzēsim, atšķiras ar to, ka mana mamma neatteicās no mana brāļa, kaut gan viņai to vairākas reizes piedāvāja. Viņas vīrs palika ģimenē – kaut gan lielākā daļa šādu ģimeņu izšķiras. Mana māsa ar manu brāli iet uz kino un pasākumiem, kaut gan lielāko daļu īpašo bērnu ved laukā tikai tumsā... Un manas ģimenes draugi vēl arvien nāk pie mums ciemos, kaut arī lielākā daļa šādu ģimeņu nonāk izolācijā, jo viņu draugi nezina, kā izturēties pret bērnu ar īpašām vajadzībām.»

Lai palielinātu sabiedrības izpratni, kā izturēties šāda bērna klātbūtnē, un norādītu uz to, kas no apkārtējo rīcības viņam vai viņa vecākiem var likt justies neērti, maratona veidotāji sadarbībā ar ilustratoru Reini Pētersonu ir izveidojuši «Cilvēcības ceļvedi» – izglītojošu sarakstu, kurš var tikt izmantots arī kā galda spēle. Šis ceļvedis maratona laikā tiks izplatīts dažādās sabiedriskās vietās.

Māra Upmane–Holšteine
Māra Upmane–Holšteine Foto: Valdis Jansons

Labdarības projekta Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta ģimenes, kurās ir bērni ar īpašām vajadzībām, nodēvēja par neredzamām: «Ģimenes, kurās aug smagi slimi bērni, ļoti reti iziet no mājas, reti apmeklē publiskus pasākumus. Ja šim slimajam bērnam ir nepieciešama īpaša aprūpe un viņš nevar iziet no mājas, tad kādam no ģimenes locekļiem vienmēr ir jāpaliek mājās ar šo bērnu. Ja ģimene vēlas kaut kur iziet ārā ar veselo bērnu, piemēram, uz vecāku sapulci vai tautas deju sarīkojumu, tad skaidrs, ka šajā pasākumā būs tikai viens no vecākiem vai, visbiežāk, neviens – jo mājās ir īpaši aprūpējamais bērniņš.»

Vēl viens iemesls, kādēļ šādas ģimenes ir dēvējamas par neredzamām, ir tas, ka no valsts puses šādām ģimenēm nepastāv pilnvērtīgs atbalsta mehānisms – asistents, kura darbu nodrošinātu nodokļu maksātāju nauda. Asistenti, kuru darbu apmaksā Valsts sociālais dienests, ir pieejami bērniem vecumā no 5 līdz 18 gadiem, taču viņu palīdzība ir paredzēta tikai un vienīgi situācijās, kurās bērns dodas uz skolu vai interešu pulciņu. «Taču bērnam, kuram ir, piemēram, zondīte, kuru nevar transportēt, – ģimenes ar šādiem bērniem ir atstātas bez jebkādas palīdzības,» skaidroja Dimanta, piemetinot: «Valsts ir tieši tik stipra, cik stiprs ir tās vājākais posms.»

Īpašais stikla konteiners, kurš iekārtots Latvijas Radio 5 - Pieci.lv
Īpašais stikla konteiners, kurš iekārtots Latvijas Radio 5 - Pieci.lv Foto: LETA

Dīdžejs Toms Grēviņš uzsvēra: «Šajā maratonā, šajās sešās diennaktīs primārā ir mūzika un sarunas par šo svarīgo tēmu, tām ir jābūt 144 minūtēm ētera, brīvām no jebkā lieka, no jebkādas reklāmas. Katru gadu mēs meklējam visneērtāko tēmu, ar kuru varam strādāt, un šogad tās ir ģimenes ar bērniem, kuriem ir īpašas vajadzības.» Grēviņš skaidroja, ka maratona laikā notiks gan iepazīstināšana ar šīgada tēmas problēmām un iespējamiem to risinājumiem, gan «Latvijas ģimeņu svinēšana» – uz Stikla studiju Stacijas laukumā tiks aicināti populāri Latvijas cilvēki, kuri dalīsies ar stāstiem par savām ģimenēm un to, ko viņiem katram nozīmē viņa tuvinieki. Un tieši šo pašu tēmu dīdžeji risinās ar saviem klausītājiem – visas diennakts laikā. «Lai uzsvērtu šā projekta nozīmīgumu, mēs, tāpat kā daudzviet citur Eiropā, kur notiek šie radio labdarības maratoni, šīs sešas dienas neēdīsim. Patērēsim tikai speciālus kokteiļus, kuros ir dažādi proteīni un dārzeņi. Esam izgājuši cauri tam jau vienreiz, un visi esam pie labas veselības; es, piemēram, kopš pagājušā gada maratona neesmu slimojis ne reizi.»

Latvijas Televīzijas komunikācijas vadītājs Klāvs Radziņš apliecināja, ka gan Latvijas Radio, gan Latvijas Televīzijas kā sabiedrisko mediju uzdevums ir «izgaismot tās pelēkās vai pat melnās vietas, kurās neiezogas gaisma, kurās ir pazudusi cerība. Šajās vietās dzīvo mūsu līdzcilvēki, mūsu valsts pilsoņi. Tāpēc šis laiks pirms Ziemassvētkiem mums jāizmanto, lai ne tikai aizdomātos, bet arī reāli palīdzētu – un darītu to ar smaidu uz lūpām, klausoties savu mīļāko dziesmu radio ēterā, apzinoties, ka to šobrīd dzird arī daudz citu cilvēku.»

Labdarības maratona atklāšanu varēs vērot LTV7 ēterā trešdien, 16. decembrī pulksten 18:30, kā arī sekot tai līdzi Latvijas Radio 5 ēterā, vietnēs pieci.lv un LSM.lv. No 17. līdz 21. decembrim LTV7 un visos iepriekšminētajos resursos varēs skatīties sarunas ar Stikla studijas viesiem. Visu sešu dienu 24 stundu tiešraide vietnē pieci.lv.

«DOD PIECI!» tēmas problemātika tiks risināta arī pārējos Latvijas Radio kanālos un Latvijas Televīzijas ēterā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu