Vējonis: Runas par valdības krišanu iedzen stresā sabiedrību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar runām par iespējamo valdības krišanu tiek radīts nepatīkams fons, kas iedzen stresā ne tikai pašu valdību, bet arī visu sabiedrību, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

LNT raidījumā «900 sekundes» prezidents piebilda, ka šīs runas noteikti neveicina valdības stabilitāti un neraisa sabiedrībā pārliecību par Ministru kabineta darbu.

Viņš uzsvēra, ka pašreizējā situācijā tikai pašas koalīcijas rokās ir izšķiršanās par to, vai pašreizējā valdība turpinās strādāt vai nē. Ņemot vērā, ka gan Zaļo un zemnieku savienība, gan nacionālā apvienība «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK būtu gatavas turpināt darbu pašreizējā valdībā,

izšķirošā loma paliek «Vienotībai», atzina prezidents.

Vējonis uzsvēra, ka valdību var mainīt tikai tajā brīdī, kad ir skaidrs nākamā Ministru kabineta modelis un darbības plāns - vai tas būs labāks par līdzšinējo.

Prezidents uzskata, ka valdības vadītājam būtu jāspēj nodrošināt «izkustēšanās» no vietas vairākos tādos jautājumos, kuri ilgstoši nav risināti. Kā sasāpējušākos valdības darbakārtībā esošos, bet neatrisinātos jautājumus Vējonis minēja skolotāju atalgojuma reformu, mediķu darba algas un citus. «Mēs tiešām nedrīkstam kavēties ar lēmumu pieņemšanu,» uzsvēra valsts pirmā persona.

Jautāts, vai valdības krišanas gadījumā būtu gatavs Ministru prezidenta amatam nominēt «Vienotības» līderi Solvitu Āboltiņu,

Vējonis atbildēja, ka premjerministra posteni uzticēs tikai tādai personai, kuras veidotajai valdībai būs nodrošināts atbalsts Saeimā.

Tādējādi prezidents izvairījās tieši atbildēt uz jautājumu par Āboltiņas virzīšanu Ministru prezidenta amatam.

Cita starpā Vējonis pauda atbalstu vairākās citās demokrātiskās valstīs iedibinātajam principam, ka valdības veidošanu uzņemas viens no topošās koalīcijas partiju līderiem.

Kā ziņots, aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka, lai pašreizējās valdības krišanas gadījumā Vējonis izšķirtos par Āboltiņas nominēšanu Ministru prezidenta amatam, viņai ir nepieciešams plašāks atbalsts Saeimā. Pašlaik ne visi koalīcijas politiķi ir gatavi atbalstīt Āboltiņas kandidatūru, taču šādai iespējai kļūstot reālākai, prognozējams arī atbalstītāju skaita pieaugums.

Savukārt pašreizējais koalīcijas modelis gan tuvākajā nākotnē varētu palikt nemainīgs par spīti tam, ka izskanējušas runas par iespējamu koalīcijas paplašināšanu ar Latvijas Reģionu apvienību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu