Arī nākotnē varētu saglabāties pašreizējais koalīcijas modelis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kaut arī izskanēja iespēja paplašināt koalīciju ar Latvijas Reģionu apvienību (LRA), nākotnē varētu saglabāsies pašreizējais koalīcijas modelis, neoficiālās sarunās prognozē vairāki valdošo partiju politiķi.

Iepriekš tika pieļauta Latvijas Reģionu apvienības (LRA) dalība koalīcijā, ņemot vērā, ka «Vienotība» vairāku apsvērumu dēļ varētu gribēt plašāku koalīciju. Āboltiņa iepriekš TV3 raidījumam «Nekā personīga» norādīja, ka LRA pluss salīdzinājumā, piemēram, ar partiju «No sirds Latvijai» ir tāds, ka LRA «vismaz spēj parādīt, ka viņi spēj būt kā vienota komanda».

Saskaņā ar neoficiālo informāciju, lai pašreizējās valdības iespējamās krišanas gadījumā Valsts prezidents Raimonds Vējonis izšķirtos par Āboltiņas nominēšanu Ministru prezidentes amatam, Āboltiņai ir nepieciešams plašāks atbalsts Saeimā.

Pašlaik ne visi koalīcijas politiķi ir gatavi atbalstīt Āboltiņas kandidatūru, taču šādai iespējai, kļūstot reālākai, prognozējams arī atbalstītāju skaita pieaugums.

Savukārt koalīcijas partneri neoficiālās sarunās lielākoties ir skeptiski par LRA ņemšanu koalīcijā un prognozē trīs partiju koalīcijas modeļa saglabāšanos.

Lai arī koalīcijas partneri joprojām ir izvairīgi par iespējamo Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) valdības nomaiņu, tomēr dažādu politiķu neoficiāli teiktais liecina, ka

Straujumas valdība varētu krist, tieši viņai pašai paziņojot par savu demisiju.

Pašlaik gan joprojām izskan dažādas versija par iespējamo ieganstu, kas tiktu minēts par iemeslu šādai rīcībai.

Tajā pašā laikā atsevišķi politiķi iezīmē iespēju, ka valdība pagaidām varētu arī turpināt darbu, ņemot vērā to, ar kādu enerģiju un apņēmību Straujuma pēdējā laikā strādā. Tomēr

uz premjerministri tiek izdarīts spiediens, lai viņa pamestu amatu,

un tas var ietekmēt Straujumas lēmumu, liekot izšķirties par demisiju.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, taujāts par iespējamo valdības krišanu, iepriekš sacīja, ka «Vienotībai» ļoti nopietni jāpārdomā pašreizējā situācija un jāmēģina tikt pāri iekšējām pretrunām. Pēc budžeta pieņemšanas nepieciešams strādāt tālāk, jo ir jārisina daudzas atbildīgas lietas, uzsvēra politiķis, paužot cerību, ka «Vienotības» rīcībā varēs saskatīt «racionālu graudu». «Kamēr viss līdz galam nav pateikts, tikmēr ir cerība, ka «Vienotība» tiks pāri iekšējām pretrunām. Ja netiks pāri un sāks runāt par valdības krišanu un gāšanu - nu, ko var darīt, tad paši būs savu likteni izlēmuši,» skaidroja Brigmanis.

Arī nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-»Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs

Raivis Dzintars uzskata, ka «Vienotības» iekšējās pretrunas ir tas, kas apdraud valdības stabilitāti.

Proti, rodas iespaids, ka «Vienotības» iekšienē ir dažādi viedokļi par valdību, to, kādai jābūt koalīcijai un kam jāvada valsti. Viņš arī uzskata, ka valdības izmaiņas varētu notikt tikai varas ambīciju dēļ «Vienotības» iekšienē. Vienlaikus politiķis piebilda - nejūtam, ka pašlaik Straujumai ir absolūts viņas pārstāvētās partijas atbalsts.

«Vienotības» līdere Āboltiņa iepriekš žurnālistiem pauda, ka pašlaik būtiskie jautājumi ir «airBaltic» investīciju plāns, Nacionālās drošības padomes sēde un citi. Viņa uzsvēra, ka «spekulācijas» par iespējamo valdības maiņu nekomentēs. «Minējumus, spekulācijas, pieņēmumus es nevaru komentēt,» turpināja Āboltiņa. Taujāta, vai viņai ir ambīcijas vadīt valdību, Āboltiņa atbildēja: «Arī par manām ambīcijām runā citi.» Viņa piebilda, ka vada «Vienotības» Saeimas frakciju un partiju un tie ir viņas pašreizējie pienākumi. Āboltiņa akcentēja, ka ir svarīgi runāt par faktiem un tos komentēt.

Visām valdībām reiz pienāk beigas un sabiedrība tiks informēta, ja šāds brīdis pienāks, iepriekš žurnālistiem sacīja Straujuma,

gan nekomentējot, vai tuvākajā laikā iespējamas valdības izmaiņas. «Visām valdībām reiz pienāk beigas, un tad, kad tās pienāks, es jūs visus informēšu,» norādīja premjerministre. Taujāta, vai valdības izmaiņas varētu notikt tuvākajā laikā, Straujuma sacīja, ka nekādus citus komentārus nesniegs. Līdzīgi viņa atbildēja arī uz jautājumu, vai plāno demisionēt pati. Straujuma norādīja, ka dzirdējusi daudz spekulāciju un versiju, bet neuzskata, ka viņai tās būtu jākomentē. Tāpat viņa piebilda, ka viņu gaida pusdienas, un vairs par šo jautājumu nerunāja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu