Ukraina apsūdz Krieviju ogļu piegādes samazināšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ukraina piektdien apsūdzēja Krieviju ogļu piegādes samazināšanā gan no pašas Krievijas, gan no Maskavas atbalstīto teroristu bandu kontrolētajām teritorijām, kas varētu vēl vairāk palielināt spriedzi Kijevas un Maskavas attiecībās.

«Ogļu piegāde no teritorijām, kas neatrodas mūsu kontrolē, un no Krievijas ir samazināta,» uzrunājot parlamentu, paziņoja enerģētikas ministrs Volodimirs Demčišins.

Jau otrdien Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks piedraudēja apturēt ogļu piegādi Ukrainai, tādējādi reaģējot uz elektropārvades līniju uzspridzināšanu, pa kurām Maskavas anektētā Krimas pussala saņem elektroenerģiju no Ukrainas.

Pagājušajā nedēļā notikušie sprādzieni, kurus veikušas nezināmas personas, atstāja tumsā aptuveni 1,6 miljonus cilvēku Krievijas okupētajā Krimā, izraisot jaunu spriedzes spirāli Kijevas un Maskavas attiecībās.

«Krievijas mērķis ir destabilizēt Ukrainu,» norādīja Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

Maskava pagājušajā nedēļā piedraudēja pilnībā aizliegt pārtikas preču importu no Ukrainas, sākot ar 1.janvāri, kad spēkā jāstājas Kijevas asociācijas līgumam ar Eiropas Savienību (ES).

Kremlis apgalvo, ka šis līgums kaitējot Krievijas interesēm.

Tikmēr Maskavas apbruņotās teroristu bandas, kas kontrolē Ukrainas austrumu apgabalus, kur atrodas vairums valsts ogļu ieguves šahtu, šonedēļ izsludināja «embargo» ogļu piegādei pārējai Ukrainas teritorijai.

Demčišins norādīja, ka ar šā brīža Ukrainas ogļu rezervēm pietiek mēnesim un ka būs iespējams šo periodu pagarināt vēl uz 50 dienām, pateicoties ogļu piegādēm, kuras decembrī paredzēts saņemt no Dienvidāfrikas.

Pagājušajā ziemā daudzās termoelektrostacijās izmantojamo ogļu trūkums Ukrainā radīja elektroenerģijas deficītu, kas lika Kijevai parakstīt līgumus par elektroenerģijas un ogļu piegādi ar Krieviju, lai gan abas valstis atrodas faktiskā karastāvoklī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu