Madlienā iedzīvotāji vāc parakstus pret bēgļu izmitināšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no LTV video

Sešu bērnu mamma Iluta Kaktiņa Madlienā sākusi apkaimes iedzīvotāju parakstu vākšanu, pieprasot pašvaldībai sarīkot lokālu referendumu, ceturtdien vēstīja LTV «Panorāma». Viņas mērķis ir noskaidrot madlieniešu attieksmi pret bēgļiem. Liela daļa vietējo uzskata, ka Madlienā, kur nav pat sava policista, bēgļiem nav ko meklēt. Un, lai to pierādītu, Ogres novada domei, visticamāk, būs jāveic visu iedzīvotāju aptauja.

Vietējo iedzīvotāju aktivitātēm, vācot parakstus, atsaukušies visi vietējie veikali, kafejnīcas un bodītes. Tur izvietotas lapas, kurās ikviens var parakstīt iesniegumu Ogres novada domei.

Parakstu vākšanu sāka daudzbērnu mamma Iluta Kaktiņa. Viņa ir bažīga, ka Madlienā varētu izvietot bēgļus. «Lai novads būtu brīvs no bēgļiem,» tā prasības īsi pamato Iluta. Iedzīvotāji atsaucas uz likumu, kas liek pašvaldībai ņemt vērā iedzīvotāju viedokli, un principā pieprasa lokālu referendumu jeb aptauju, lai novads noskaidro visu iedzīvotāju viedokli par bēgļu izmitināšanu.

Ilutai ir seši nepilngadīgi bērni, otrai parakstu vācējai - Līgai Jahimovičai – divi. Viņas uztraucas arī par savu bērnu drošību. Līga saka, ka Madlienā pat policista nav, un vaicā: «Kā valdība iedomājas, kāds būs pienesums valstij no vesela bara analfabētu, kuri nemāk ne rakstīt, ne lasīt, negrib strādāt, un galu galā - kā viņi viņus taisās integrēt?»

Savācot pilnās parakstu lapas no vietējiem uzņēmumiem, abas secina, ka nav vienas savās bažās.

Bārmene Sandra Balode raidījuma atzina, ka arī viņa parakstīsies - lai gan viņa uzskata, ka no cilvēciskā viedokļa patvēruma meklētājiem ir jāpalīdz, arī viņa bažījas par drošību, jo šobrīd neviens nevar garantēt, ka kopā ar bēgļiem valstī neieplūdīs arī teroristi.

Parakstu vākšana notiek ne tikai Madlienā - arī Muceniekos, kur ir patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs, aktīvi vietējie iedzīvotāji pauda, ka darīs to pašu.

Pašlaik gan valstī nav tāda plāna, kas noteiktu, cik bēgļu dosies uz kuru pašvaldību un kur viņus izmitinās. Tukšas mājas ir daudzviet, taču tas vēl nenozīmē, ka tās apdzīvos bēgļi. Vienīgais, kas ir skaidrs, ka bēgļu ģimenes izmitinās visā valstī, lai bēgļi nedzīvotu noslēgtos geto, bet mācītos valodu un iekļautos sabiedrībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu