10 ietekmīgi cilvēki, kas mainījuši pasauli

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: REUTERS/AP/ScanPix, wikipedia.org

Pasauli veido un pārvalda cilvēki. Piedzīvoti divi pasaules kari, izveidotas un brukušas impērijas, iekarotas citu tautu, valstu teritorijas. Viss iepriekš nosauktais tikai savtīgu mērķu labad. TVNET piedāvā apskatīt 10 pasaulē zināmus cilvēkus, kas spējuši ietekmēt sabiedrību, mainījuši pasauli, radījuši ciešanas un nogalinājuši citus.

 
Staļina ohrankas uzskaites kartīte
Staļina ohrankas uzskaites kartīte Foto: Wikipedia.org

Staļins

Staļins (Josifs Džugašvili) bija visneģēlīgākais Padomju Savienības vadonis. 1924. gadā pēc Padomju Savienības diktatora Ļeņina nāves ieņēma vadošo posteni un bija valsts galva līdz savai nāvei 1953. gadā.

Savas diktatūras laikā vērsa teroru pret politiskajiem konkurentiem un sabiedrību. Visi Staļina pretinieki vai viņa režīma apšaubītāji tika nosūtīti uz koncentrācijas nometnēm vai nogalināti. Viņa dēļ Padomju Savienības cilvēki tika garīgi sakropļoti. Skaļi sludināja, ka padomju valsts ir visdemokrātiskākā, bet reāli neeksistēja vārda brīvība.

 
Ādolfs Hitlers
Ādolfs Hitlers Foto: AP/Scanpix

Ādolfs Hitlers

Ādolfs Hitlers dzimis Austrijā. No 1933. līdz 1945. gadam vienlaikus bija Vācijas kanclers, nacistu partijas līderis un valsts vadonis. Hitlera mērķis bija atgūt Vācijas zemes, apvienot Eiropā dzīvojošos vāciešus un paplašināt Vācijas teritorijas, iznīdēt visus Eiropas ebrejus, tos nogalinot. 1939. gada augustā uzbrūkot Polijai, sāka Otro pasaules karu.

 
Osama bin Ladens
Osama bin Ladens Foto: AP/Scanpix

Osama bin Ladens

Teroristu grupējuma Al-Qaeda dibinātājs. Šī organizācija rīkojusi lielus teroraktus daudzviet pasaulē, tiek uzskatīts, ka arī 11. septembra terorakts Ņujorkā ir tās roku darbs.

Bin Ladens dzimis Saūda Arābijā. Cīnoties pret Padomju Savienības armiju Afganistānā, guvis popularitāti un 1988. gadā dibināja Al-Qaeda. 1992. gadā padzīts no Saūda Arābijas.

Bijis ASV vismeklētākais terorists. Par viņa nodošanu ASV solīja 25 miljonus dolāru.

2011. gadā ar ASV specvienības spēkiem bin Ladens Pakistānā tika atrasts un nogalināts.

 
Sadams Huseins
Sadams Huseins Foto: AP/Scanpix

Sadams Huseins

Piektais Irākas prezidents laika posmā no 1969. līdz 2003. gadam. Huseins ilgajā valdīšanas laikā piesavinājās valsts resursus, naftu. Viņam bija saikne ar teroristu grupējumu Al-Qaeda.

Ar ASV iejaukšanos 2006. gadā tika nogalināts.

 
Vladimirs Uļjanovs (Ļeņins)
Vladimirs Uļjanovs (Ļeņins) Foto: Wikipedia.org

Ļeņins

Vladimirs Uļjanovs (Ļeņins) - radikālis, antidemokrāts, komunistiskās un sociāldemokrātiskās partijas izveidotājs, Padomju Savienības dibinātājs.

Pēc Pirmā pasaules kara, izveidojot PSRS, izsūtījis uz Sibīriju visus politiskos ienaidniekus.

 
Kims Džonguns (Kim Jong-Un)
Kims Džonguns (Kim Jong-Un) Foto: REUTERS/ScanPix

Kims Džonguns (Kim Jong-Un)

Ziemeļkorejas diktators kopš 2011. gada. Vairāk nekā gadsimtu Kimu dzimta valda Ziemeļkorejā. (1912. gadā Kima Džonguna vectēvs Kims Ilsungs sāka pārvaldīt valsti.)

Visi Ziemeļkorejas politiskie pretinieki valstī tiek nogalināti vai ieslodzīti.

Ziemeļkorejā ir aizliegts iebraukt Amerikas pilsoņiem, bet citu valstu viesus allaž pavada kāds no Ziemeļkorejas ierēdņiem. Valstī valda komunisms, nabadzība, bet sabiedrībai nav vārda brīvības.

 
Foto: Wikipedia.org

Mao Dzeduns

Komunistiskās partijas un Ķīnas republikas dibinātājs 1949. gadā.

Vēsturnieki uzskata, ka Dzeduns ir ietekmējis un mainījis kultūru Ķīnā. Nākot pie varas un piespiežot pakļauties saviem uzstādījumiem - viņam uzvarot pilsoņu karā un pieveicot politiskos pretiniekus - Ķīnas nacionālistus, dzīvību zaudējuši ap 70 miljoniem cilvēku.

Komunistiskais režīms Ķīnā valda joprojām.

 
Benito Musolini
Benito Musolini Foto: Wikipedia.org

Benito Musolīni

Politiķis, žurnālists, fašisma dibinātājs un tā partijas līderis un Itālijas premjerministrs no 1922. līdz 1943. gadam.

Pirmā pasaules kara laikā atbalstīja komunismu. Fašisma kustības aizsācējs. Pirms kļuva par valsts līderi, ar saviem atbalstītājiem nogalināja visus politiskos konkurentus, līdz viņa partija kļuva par valstī vadošo.

1925. gadā valstī atcēla demokrātiju un visus lēmumus pieņēma pats.

 
Foto: Wikipedia.org

Pols Pots

Dienvidaustrumāzijas valsts Kambodžas diktators un viens no komunistiskā režīma ieviesējiem valstī laika posmā no 1963. gada līdz 1997. gadam. 1975. gadā kļuva par valsts līderi. No 1976. līdz 1979. gadam - premjerministrs.

Viņš valstī īstenoja totalitārismu. Piespiedu kārtā pilsētniekiem lika doties strādāt lauksaimniecībā, taču nepiemērotos darba apstākļos, netika sniegta atbilstoša medicīniskā palīdzība. Rezultātā bojā gāja ap 8 miljoniem cilvēku.

 
Idi Amins
Idi Amins Foto: Wikipedia.org

Idi Amins

Idi Amins bija Centrālāfrikas valsts Ugandas prezidents no 1971. līdz 1979. gadam. Viņa diktatūra raksturojas ar cilvēktiesību apspiešanu, cilvēku nogalināšanu bez tiesas sprieduma, vajāšanu un neefektīvu valsts pārvaldi.

Amina diktatūras laikā tika nogalināti aptuveni 500 000 cilvēku.

Pēc neveiksmīga mēģinājuma anektēt Tanzānijas Kageras provinci 1978. gadā, pēc prezidentūras beigām devās trimdā uz Lībiju un Saūda Arābiju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu