Narkotiku meklēšana dienesta suņu veselībai nekaitē

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiek lauzts sabiedrībā iesakņojies aplams pieņēmums, ka kinologu suņi atkarībā no specifikas regulāri tiek baroti ar kādām atkarību izraisošām vielām.

TVNET ir iespēja paviesoties lidostā «Rīga», kur Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas darbinieki, kinologi ar saviem četrkājainajiem mīluļiem jeb dienesta kolēģiem suņiem diendienā pārbauda aviopasažierus un viņu vestās mantas, lai nepieļautu kontrabandas, narkotiku un citu neatļauto lietu, vielu un līdzekļu izplatību valstī.

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes Muitas kontroles organizēšanas daļas Kinoloģijas nodaļas vadītāja Anita Ezis stāsta, ka VID muitā strādā 39 kinologi ar suņiem.

Viņa norāda, ka sabiedrībā vēl pastāv mīts, ka kinologu suņi, kas meklē narkotikas, ir narkomāni.

«Neviens no kinologu suņiem netiek barots ar narkotikām vai tabaku, naudu,» skaidro Kinologu nodaļas vadītāja.

Suņiem, kuri apmācīti atrast narkotikas, tabaku vai naudu, meklēšana ir ilgus gadus mācīta rotaļa. «Ir konkrēta mantiņa, ko suns meklē. Mācot tā novietota blakus mērķim - naudai, tabakai vai narkotikām. Pēcāk suns strādājot meklējamo atrod pēc smaržas. Sunim mantiņa asociējas ar naudas, tabakas vai narkotiku smaržu. Atkarīgs no darba specifikas, ko suns apguvis.»

Paraugdemonstrējumos piedalās divi suņi: deviņus gadus vecais Nero, kurš meklē tabaku, un 10 gadus vecais Pepers, kurš apmācīts narkotiku meklēšanā.

Anita Ezis skaidro, ka ir nepieciešams tuvākajā laikā izveidot savu kinologu apmācīšanas centru. Citādi Latvijas muitas speciālisti jāapmāca ārzemēs un mūsu kinologiem, instruktoriem nav savas mācību bāzes vietas.

Viņa norāda, ka Baltijas līmenī Latvijas muitas kinologi ir augstākajā līmenī. Kaimiņvalstu speciālisti pat dodas uz Latviju apmaiņas programmās, lai gūtu mūsu zināšanas, mācītos no mūsu pieredzes.

Kinologi un viņu dienesta tuvākie partneri suņi ir neatvienojama muitas darba sastāvdaļa. Kā stāsta Muitas nodaļas vadītāja, starp kinologu un suni jāpastāv saiknei. Tā ir arī veiksmes atslēga labiem rezultātiem dienestā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu