Argentīnas prezidenta vēlēšanās uzvar konservatīvais kandidāts Maurisio Makri

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Argentīnas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien uzvarēja konservatīvais kandidāts Maurisio Makri, sakaujot kreiso kandidātu Danielu Sioli, kuru par savu pēcteci bija izraudzījusies līdzšinējā kreisā prezidente Kristīna Kiršnere.

«Šī ir vēsturiska diena, laikmeta maiņa, kura būs brīnišķīga,» paziņoja lielo uzņēmēju un ārvalstu investoru atbalstītais Makri pēc tam, kad Sioli dažas stundas pēc vēlēšanu beigām bija atzinis savu sakāvi.

Ir gaidāms, ka bijušais populārā futbolkluba «Boca Juniors» vadītājs un Buenosairesas mērs Makri būs Argentīnas ekonomiski liberālākais līderis kopš deviņdesmitajiem gadiem.

«Mēs nevaram šķiest laiku atriebībai vai rēķinu kārtošanai,» sacīja Makri, uzrunājot līksmojošos atbalstītājus. Neilgi pēc savas runas viņš sāka dejot, šūpojot gurnus argentīniešu dejā «kumbija» apdullinošas mūzikas pavadījumā.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem pēc 95% balsu saskaitīšanas Makri otrajā kārtā ir ieguvis 51,8% balsu, bet Sioli – 48,2%.

Vēlēšanu pirmajā kārtā 25.oktobrī viņu iegūto balsu starpība bija neliela.

Makri uzvara izbeidz 12 gadus ilgu kreiso spēku valdīšanu Argentīnā, kuras laikā prezidenta amatu ieņēma Nestors Kiršners un pēc tam – viņa atraitne Kristīna Kiršnere.

Makri ir solījis likvidēt Kiršneru ieviesto protekcionisma politiku, būtisko valsts pārvaldi pār ekonomiku un kaujiniecisko retoriku. Strīdu ar ASV kreditoriem dēļ Argentīna nav iekļauta starptautiskajos kredīta tirgos.

Svinot savu uzvaru, Makri sacīja, ka ir laiks «uzcelt Argentīnu bez nabadzības, sakaut narkotiku tirdzniecību un stiprināt demokrātiju».

Ir gaidāms, ka Makri būs labākas attiecības ar tādām valstīm kā Lielbritānija un ASV, kurām Kiršnere reizēm bija veltījusi asus vārdus.

«Mēs gribam labas attiecības ar visām valstīm,» svētdien sacīja Makri.

Viņš ir solījis sarunas ar ārzemju kreditoriem, sevišķi amerikāņu hedžfondiem, kas ir iesūdzējuši Argentīnu ASV tiesās parādu dēļ un kurus Kiršnere ir nodēvējusi par «maitu lijām».

Makri arī ir ierosinājis nekavējoties atcelt ierobežojumus importam un ASV dolāru izmantošanai, bet Sioli ir brīdinājis, ka tas izraisīs brutālu Argentīnas valūtas peso devalvāciju, ietekmējot vienkāršo iedzīvotāju ienākumus.

Makri inaugurācija prezidenta amatā notiks 10.decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu