LTV Valsts svētku programmā – Latvijas simtgadei veltīts projekts «Viens ciems. Visa Latvija»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, 18. novembrī, LTV1 ēterā skatāma īpaša programma ar Valsts svētku tiešraidēm un trim dokumentālajām filmām «Ape», «Valgalciems» un «Slutišķi», kas tapušas Latvijas simtgadei veltītajā projektā «Viens ciems. Visa Latvija». Dienas laikā LTV1 būs redzami vēl divi projekti – īpašs apsveikums mūsu Latvijai «Latvija 97! Vārdi» un divas dokumentālo īsfilmu cikla «18 Latvijas» filmas - Jura Kursieša «Vulkāns» un Vara Braslas «Ziedoņdārza aura».

Svētku programmu 18. novembrī atklās Valsts svētkiem veltīts ekumenisks dievkalpojums Rīgas Domā. To tiešraidē varēs vērot pulksten 8:55. Savukārt pulksten 11:55 LTV1 pārraidīs Latvijas Republikas proklamēšanas 97. gadadienas Saeimas svinīgo sēdi. Pēc tās, pulksten 12:55 būs skatāma tiešraide no 11. novembra krastmalas, kur notiks Nacionālo bruņoto spēku parāde.

Gaidot Latvijas simtgadi, Latvijas Televīzija šovasar sāka nebijušu projektu «Viens ciems. Visa Latvija». Tā ietvaros trīs rakstnieki – Pauls Bankovskis, Māris Bērziņš un Nora Ikstena – devās uz nomaļām Latvijas pilsētām, iepazina vietējo iedzīvotāju ikdienu, uzklausīja pagātnes stāstus un nākotnes sapņus. Iedvesmojoties no dzirdētajiem stāstiem, ir tapušas trīs dokumentālas filmas, kas iemūžina Latviju īsi pirms tās simtgades.

Pulksten 15:10 LTV1 būs skatāma pirmā no trim tapušajām dokumentālajām filmām «Viens ciems. Visa Latvija. Ape». Uz Latvijas mazāko pilsētu Api šovasar bija devies Pauls Bankovskis – rakstnieks, kuru aizrauj lietu un vietu vēsture. Viņš mēģināja saskatīt pagātnes pēdas šodienas Apē, un viņa ceļojums beidzās ar virkni atklājumu. Izrādījās, ka Ape ir viens no Latvijā lielākajiem motosporta un autobūves centriem un šeit tiek ražoti milzu apmēra koka kubli, tāpat apeniešiem tīk stāstīt leģendas par raganām, kas joprojām mītot apkārtnē, žurku apsēstām mājām un citām dīvainībām nomaļajā Igaunijas pierobežā.

Tai sekos dokumentālā filma «Viens ciems. Visa Latvija. Valgalciems», par Kurzemes zvejnieku un burinieku būvētāju ciemu, kurš savulaik bija dzīvības pilns. Mūsdienās Valgalciemā mīt tikai viens zvejnieks un cieminiekiem par visiem kopā, pieder viena govs. Vai Valgalciema vienīgā nākotne ir pārvēršanās pilsētnieku un ārzemnieku apdzīvotā kūrorta zonā? Varbūt to izglābs citvalstu bēgļi? Rakstnieks Māris Bērziņš kopā ar filmas varoņiem meklēs atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem. Filma LTV1 ēterā skatāma pulksten 16:00.

Latvijas Republikas proklamēšanas 97. gadadienai veltīto svētku koncertu LTV1 ēterā varēs vērot pulksten 17:30.

Pēc koncerta, pulksten 19:05, būs skatāma trešā dokumentālā filma, kas tapusi projekta «Viens ciems. Visa Latvija» ietvaros. Tā būs par Slutišķiem – senu krievu vecticībnieku ciemu, kas izvietojies pie gleznajiem Daugavas lokiem. Slutišķu iedzīvotāji lielās ar savu pašizveidotu kartupeļu šķirni un logu rāmjus joprojām krāso koši zilā krāsā, jo tā sargājot saimi no ļaunā. Nora Ikstena uzklausīs daudzus citus likteņstāstus un leģendas, mēģinot saprast, kāpēc, ceļinieks, vienreiz pabijis nelielajā ciemā, vairs nespēj to aizmirst un vēlas atgriezties.

Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa svētku uzruna pie Brīvības pieminekļa LTV1 ēterā būs skatāma pulksten 19:55.

Svētku kulminācija notiks pulksten 20.55, kad tiešraidē no 11. novembra krastmalas varēs vērot Svētku uguņošanu. Latvijas himna atskanēs visā pasaulē!

Savukārt vakara izskaņā, pulksten 21:15 LTV1 piedāvā režisora Aigara Grauba vēsturisko drāmu «Rīgas sargi» par 1919. gada izšķirošajiem notikumiem Latvijas vēsturē, kad pēc Pirmā pasaules kara beigām vācu karaspēks krievu virsnieka Bermonta vadībā gatavojas ieņemt Rīgu. Tādā situācijā vienīgā cerība noturēties pret vācu pārspēku ir sabiedroto valstu atbalsts, bet izrādās, ka arī Rīgā ir vīri, kam apņēmība liek stāties pretī ienaidniekam. Līdzās vēstījumam par latviešu brīvības cīņām risināts stāsts par mīlestību, uzticību, cerībām. Lomās Jānis Reinis, Elita Kļaviņa, Ģirts Krūmiņš, Romualds Ancāns, Vilis Daudziņš, Ģirts Ķesteris, Artūrs Skrastiņš, Ināra Slucka u.c.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu