Tallinas starptautiskajā filmu festivālā gaidāma bagātīga Latvijas filmu izlase

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Tallinas starptautiskajā filmu festivālā «Black Nights» («Melnās naktis») skatāma bagātīga Latvijas filmu programma. Festivāla konkursa skatē pasaules pirmizrādi piedzīvos režisores Lailas Pakalniņas spēlfilma «Ausma», bet festivālā kopumā piedalās 11 kinodarbi no Latvijas, to vidū būs gan filmas, gan filmu projekti, informēja Nacionālā kino centra vecākā referente informācijas jautājumos Kristīne Matīsa.

Tallinas kinofestivāls šogad notiek jau 19. reizi, bet pirmoreiz tas nostājies vienā rindā ar Kannām, Venēciju, Sansebastjanu un citiem, kopumā 15, pasaules kinofestivāliem, kurus starptautiskā producentu apvienība FIAPF akreditējusi kā A klases festivālus. Tallinas festivālu veido gan A klases festivālam pilnīgi nepieciešamais starptautiskais pilnmetrāžas spēlfilmu konkurss ar pasaules pirmizrādēm, gan foruma skate, vairāki satelītfestivāli un arī kopprodukcijas projektu tirgus «Baltic Event», viens no svarīgākajiem starptautiskajiem kinoindustrijas pasākumiem Baltijā.

Festivāla galvenajā - konkursa - skatē ar pirmizrādi 18. novembrī un otro seansu 29. novembrī iekļauta Pakalniņas spēlfilma «Ausma», kas pirmizrādi Latvijā piedzīvos 23. novembrī, bet festivāla foruma skatei atlasīta Dāvja Sīmaņa melnbaltā dokumentālā mistērija «Escaping Riga». Savukārt Sīmaņa topošais projekts - pilnmetrāžas spēlfilma «Puika ar suni», kas piedalās arī konkursā «Latvijas filmas Latvijas simtgadei», - kopā ar 11 citu valstu projektiem izvēlēts dalībai kopprodukciju tirgū «Baltic Event».

«Baltic Event» apakšsadaļā «Works in Progress», kur potenciālajiem partneriem tiek prezentēti dažādās stadijās esoši projekti, Latviju pārstāv gan Renāra Vimbas spēlfilma «Es esmu šeit», kam drīzumā gaidāma pirmizrāde, gan režisoru Aika Karapetjana un Staņislava Tokalova darbi, kuru filmēšana tikai nesen sākusies.

Atsevišķa projektu sadaļa «Works in Progress» izveidota arī paša Tallinas festivāla paspārnē, tur Latviju pārstāv Māra Martinsona topošā filma «Maģiskais kimono».

Tallinas festivāla sastāvdaļa ir arī animācijas filmu festivāls «Animated Dreams», kura starptautiskajā konkursā iekļauta Edmunda Jansona filma «Roņu sala», bet panorāmas skatē - Jurģa Krāsona filma «Seja». Savukārt īsfilmu festivālā «Sleepwalkers» Baltijas jūras programmā iekļautas divas Latvijā uzņemtas filmas - Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantes Lienes Lindes kursa darbs «Zeme ir visvientuļākā planēta» un dāņu režisora Jona Banga Karlsena dokumentālā īsfilma «Kaķi Rīgā».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu