Vai mēs atbalstām amorālu cirku?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pagājušā piektdienā, 13. novembrī, pie Rīgas Cirka pulcējās biedrības «Dzīvnieku brīvība» pārstāvji, protestējot pret dzīvnieku izmantošanu cirkā, kā arī pret bēdīgi slaveno un vardarbīgo dzīvnieku dresētāju Natāliju Berežko. Viņa nedēļas nogalē uzstājās Rīgas Cirka programmas «Gigantisko strūklaku šovs» ietvaros.

Piektdien, 13. novembrī, pie Rīgas Cirka bija sapulcējušies vismaz 100 cilvēki – to skaitā gan biedrības «Dzīvnieku brīvība» pārstāvji, gan arī aktīvisti, kas sevi dēvēja vienkārši par dzīvnieku draugiem.

Savdabīgu reakciju sapulcējušos vidū izraisīja Rīgas Cirka nekorektā izdarība. Iestādes darbinieki atvēra otrā stāva logu, pa to ārā izbāza ievērojama izmēra skandu (jeb, tautas valodā, tumbu) un sāka atskaņot skaļu cirka mūziku, liekot noprast, ka, viņuprāt, šeit sanākušie cilvēki būtu asociējami drīzāk ar nenopietnu šarādi un kalambūru, nevis nopietnu protesta akciju par, cerams, 21. gs. daudziem ne tikai pasaules, bet arī Latvijas iedzīvotājiem visai aktuālu tēmu – vardarbību pret dzīvniekiem.

Vērienīgā protesta akcija savā būtībā bija aicinājums Rīgas Cirkam vēlreiz nopietni, vispirms jau balstoties uz elementāru ētiku un veselo saprātu, izvērtēt to, kurus māksliniekus tas aicina uzstāties savās telpās.

biedrības «Dzīvnieku brīvība» protesta akcija
biedrības «Dzīvnieku brīvība» protesta akcija Foto: TVNET

Bēdīgi slavenā Natālija Berežko mediju redzeslokā nonāca pēc tam, kad plašākai sabiedrībai tika publicēts kādas Krievijas dzīvnieku tiesību aizstāves video, kurā cirka dresētāja nofilmēta sitam vienu no saviem «dresējamajiem» – mazu pērtiķīti. Sākotnēji «māksliniece» iekaustīja pērtiķi ar cimdu, vēlāk tam sita ar steku, bet nobeigumā dauzīja tā galvu pret cirka arēnas apmali, visu laiku turklāt raustot ķēdi, kurā pērtiķis piesiets. Video redzamās necilvēcības notikušas pirms pāris gadiem Sanktpēterburgā.

biedrības «Dzīvnieku brīvība» protesta akcija
biedrības «Dzīvnieku brīvība» protesta akcija Foto: TVNET

Katrīna Krīgere, biedrības «Dzīvnieku brīvība» valdes locekle, portālam Tvnet norādīja, ka šajā piketā biedrība vēršas pret vardarbību un cietsirdību pret dzīvniekiem. Īpašu uzmanību, protams, pašlaik protestējošo vidū ir pievērsusi Natālija Berežko, bet biedrības galvenā nostāja ir tāda, ka cirkā vispār nebūtu jātiek izmantotiem dzīvniekiem. Katrīna norādīja, ka «cirks var būt lieliska un brīnišķīga mākslas un kultūras iestāde bez dzīvnieku izmantošanas, mēs uzskatām, ka cirkam ir jābūt patiesam prieka avotam cilvēkiem, nevis ieslodzījuma vietai dzīvniekiem».

Komentējot Rīgas Cirka odiozās izdarības ar skandu, Katrīna sacīja, ka «pēdējā laikā Rīgas Cirka reakcijas un uzvedība kļūst arvien neadekvātāka, šoreiz arī Rīgas Cirks apzināti mēģina traucēt piketa norisi, atskaņojot skaļu mūziku, bloķējot vēstījumu, kas nāk no mūsu piketa, turklāt viņi to dara pretlikumīgi, jo mēs esam saskaņojuši piketu, bet viņi savu mūzikas atskaņošanu uz ielas nav saskaņojuši.»

«Dzīvnieku brīvības» pārstāvis Sandris Ādminis portālam Tvnet stāstīja:

«Valstis, kurās dzīvnieku izmantošana cirkā ir aizliegta, ir Grieķija, Kipra, Malta, Bosnija un Hercegovina, kas ir viena valsts, kā arī Bolīvija. Pastāv arī citas valstis, kurās aizliegta visu savvaļas dzīvnieku izmantošana cirka izrādēs, vai aizliegtas konkrētas dzīvnieku sugas.»

Jautāts par to, vai, viņaprāt, šādas protesta akcijas arī kaut ko maina, Sandris sacīja, ka noteikti: «Tas nāk komplektā ar lielākiem politiskajiem procesiem. Piemēram, nesen Eiropas Veterinārārstu federācija, kas ir lielākā Eiropas Veterinārārstu apvienība, nupat nākusi klajā ar aicinājumu pārtraukt savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu cirkos un atrakcijās. Šis paziņojums tika padots tālāk Latvijas Pārtikas un veterinārajam dienestam, kas paziņoja, ka piekrīt Eiropas Veterinārārstu federācijas aicinājumam.»

Vairāki šeit sanākušie piketētāji norādīja, ka cirks ir tikpat aizraujošs, ja tajā piedalās akrobāti, žonglieri, ugunspūtēji, virvesdejotāji, asmeņu rijēji, klauni un pārējā plejāde ar visiem iedomājamajiem māksliniekiem. Dzīvnieku izmantošana 21.gs. ir barbariska un nav vajadzīga.

Nesen arī oficiāli tapa zināms, ka Zemkopības ministrija sadarbībā ar Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi drīzumā veidos darba grupu, lai izstrādātu priekšlikumus grozījumiem likumdošanā saistībā augstākminēto Eiropas Veterinārārstu federācijas aicinājumu.

Pirmajā padomes sēdē ticis pieņemts lēmums rosināt aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos.

Taujāti par skaļās mūzikas atskaņošanu ar mērķi slāpēt protestā izskanošos aicinājumus un vēsti, tie daži Rīgas Cirka pārstāvji, kuri bija iznākuši vērot protestus, atbildēja lakoniski, atsakot, ka ar mūzikas un tās pauzēs esošā vēstījuma palīdzību viņi brīdinot cirka apmeklētājus par kabatzagļu klātbūtni. Nākamais loģiskais jautājums protesta dalībnieku starpā bija – «vai tad mēs būtu tie kabatzagļi, ka mūzika un ziņojumi būtu jāatskaņo pa cirka logu?»

Visu dzīvnieku izmantošana cirkā aizliegta Kiprā, Grieķijā, Maltā, Bolīvijā.

Savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā aizliegta Austrijā, Bosnijā un Hercegovinā, Horvātijā, Slovēnijā, Kolumbijā, Kostarikā, Panamā, Paragvajā, Singapūrā, Peru, Izraēlā, Meksikā.

Lielākās daļas savvaļas dzīvnieku izmantošana cirkā aizliegta Beļģijā, Bulgārijā un Nīderlandē.

Konkrētu sugu izmantošana cirkā aizliegta Čehijas republikā, Dānijā, Somijā, Portugālē, Zviedrijā un Indijā.

Savvaļā dzimušo dzīvnieku izmantošana cirkā aizliegta Igaunijā, Ungārijā,Polijā.

Solidarizējoties ar terorisma upuriem Francijā, iecerēto trīs dienu vietā protests pie Rīgas Cirka notika tikai piektdien, 13. novembrī.

Sestdienas un svētdienas protesti tika atcelti.

p.s.

Varbūt nākamreiz, skatoties, kā cirka pērtiķītis mētā kūleņus , aizdomāsimies arī līdz saturam, ne tikai līdz formai - par to, ka varbūt aiz šī kūleņa stāv ilgu stundu iebiedēšana, sišana un citas racionālam cilvēkam nepieņemamas darbības. Kā arī to, ka mūsu priviliģētā loma evolūcijas tronī mums atstāj izvēles iespēju ne tikai pakļaut, iebiedēt, salauzt, bet arī saudzēt, cienīt un mīlēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu