Grāvelis: nav viegli «Mājā pie ezera» paskatīties uz sevi no malas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Dailes teātra aktieris Gints Grāvelis seriālā «Māja pie ezera» iejūtas Alsungas zobārsta Jāņa Ulpes lomā. Kā aktieris sadzīvo ar tēlu un kādas ir viņa pārdomas par seriālu, lasi zemāk!

Kādi ir tavi iespaidi par filmēšanās procesu?

G.G.: Brīnišķīgākais filmēšanas procesā bija visi cilvēki, kas bija apkārt! Un visas komandas priekšgalā, protams, režisors Armands Zvirbulis un vadošais operators Haralds Vecvagars! Viņi un visa filmēšanas brigāde kopā

radīja tādu radošo vieglumu, tik patīkamu gaisotni, ka tajā gribējās atgriezties.

Varbūt tā šķiet tikai man, jo es, atšķirībā no galvenās varones, piemēram, nebiju nedēļām un mēnešiem uz vietas filmēšanas laukumā? Grūti teikt. Taču, kad ierados es, bija vienkārši fantastiski, nepiespiesti.

Tad seriālā filmēties bija viegli?

G.G.: Protams, ikvienam ir skaidrs, ka īstenībā šīs darbs ir ļoti, ļoti smags, ir ļoti daudz iesaistīto cilvēku, dažādu faktoru, no kā ir atkarīgs filmēšanas process.

Darīt šo darbu viegli nebūt nav viegli! (Smejas.)

Kā jūs iejutāties savā tēlā?

G.G.: Tas atkal ir stāsts par sadarbību ar režisoru. Mums ar Armandu, protams, pirms filmēšanās bija sarunas, kāds mans tēlotais zobārsts ir, kāpēc dzīvo un strādā laukos, nevis Rīgā? Apspriedām, kāpēc viņam ir problēmas ar alkoholu, dzeršanu, kas ar viņu notiek? Tas jau viss lēnu garu tika meklēts…

Armands ir no tiem režisoriem, kas nepieļaus, ka aktieris kadrā izskatīsies slikti, negatavi; režisors Zvirbulis nav no režisoriem, kas teiks: ātri, ātri uzfilmējam, mums nav laika! Armands vienmēr visu izdara perfekti, līdz mazākajam sīkumam viņam viss ir skaidrs, viss ir galvā. Aktierim tad ir viegli, jo es varu uzdot jebkuru jautājumu par savu tēlu, un es zinu, ka Armandam būs precīza atbilde. Viņš to pasaka vienā teikumā, kur citi runātu gari un plaši. Viņš man, piemēram, saka: pamēģini tā… Un man tikai jāizdara.

Viedoklis par samontēto filmu?

G.G: Esmu redzējis, protams. Ir jāskatās pilnīgi obligāti, lai mācītos. Jo, ja būtu, piemēram, nākamā sezona, man ir jāsaprot, ko esmu darījis nepareizi. Laukumā to grūti saprast, tur viss ir režisora rokās. Tad nu tagad es cenšos veselīgi paskatīties pats uz sevi no malas...

Kā izskatās?

G.G. (smejas): Tas ir ļoti grūti - uz sevi skatīties. Vienmēr jau šķiet, ka varēja labāk, vēl kaut ko izdomāt, lai būtu interesantāk, precīzāk.

Kopumā - filma ir ļoti skaista, vizuāli ļoti skaista. Katrs kadrs ir kā bilde!

Ja tā subjektīvi – man varbūt mazliet par igaunisku, mazliet par lēnu (smejas). Man šķiet, ka bildes smukums reizēm ņem virsroku pār sižetisko virzību. Bet tas nav nosodījums. Jo, saprotiet, arī lielākais profesionālis katrā jaunā darbā atkal mācās. Visi, kas kaut ko radošu dara, vienmēr mācās. Un es ticu, ka tāda grupa kā šī ir izdarījusi visu, lai būtu labi. Un no sliktā viņi mācīsies. Izvērtēs, kas nebija labi, un nākotnē izdarīs labāk.

Bet kopumā – ļoti skaisti.

Ginta Grāveļa tēla Jāņa Ulpes apraksts

Zobārsts Jānis Ulpe ir jaunienācējs Alsungā. Lai gan īsti svešs viņš nav, dzimis turpat netālu Ēdolē. Izmācījies par zobārstu, strādāja klīnikā Rīgā.

Uz Alsungu Jānis pārcēlās sievas dēļ. Bet viņi vairs nav kopā. Jānis dzīvo vienā mājā ar savu tēvu Teodoru un lasa kriminālromānus.

Jānim patīk fotografēt. Viņa pieņemamo telpu sienas rotā Alsungas iedzīvotāju bildes. Sevišķi viņu iedvesmo vecāku sieviešu sejas. Tajās ir gudrība un pieredze.

Jānim ir savs noslēpums, ko viņš nevēlas atklāt citiem.

8. sērijas anotācija

Kārlis un Dārta ierodas Krūgās. Zeltainajos labības laukos risinās romantiski notikumi, taču tas ir pēdējais tuvības brīdis, jo Kārlis beidzot pastāsta Madarai par Artu. Madara saprot, ka Sofijas bērēs redzēja Kārļa mīļāko. Abi norunā kārtot šķiršanos. Dārta ar Kārli dodas uz Rīgu. Madara ar smagu sirdi paliek Krūgās. Dārta pārdzīvo, ka vecāki šķiras, savukārt Kārlis ir saīdzis par Madaras reakciju, jo bija gaidījis pavisam citādākas emocijas. Elvīra palīdz ērģelniekam Matīsam organizēt kori. Pat mācītājam ir īpaši paņēmieni, kā pierunāt cilvēkus iestāties korī. Uz pirmo mēģinājumu ierodas pat dzērāji. Matīss ir pateicīgs Elvīrai. Madara saņem īsziņu no Viestura ar uzaicinājumu uz mazām biznesa pusdienām…

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu