Finansiālu problēmu dēļ apdraudēta ASV «Grand Prix» izcīņa Ostinā

LETA/AP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Finansiālu problēmu dēļ ir apdraudēta turpmākā Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta posma norise ASV Teksasas štata pilsētā Ostinā.

Trešdien Teksasas štata gubernatora Grega Ebota birojs paziņoja, ka tas par sešiem miljoniem ASV dolāru (5,6 miljoniem eiro) samazinās dotācijas ASV «Grand Prix» izcīņai.

Tikmēr sacensību rīkotāji paziņojuši, ka 300 miljonus ASV dolāru (280 miljonus eiro) vērtais trases komplekss jau šosezon cietis ievērojamus finansiālus zaudējumus saistībā ar to, ka oktobra beigās laikapstākļu dēļ tika traucēta 16.posma norise.

Trases pārstāvji apgalvo, ka štats viņiem apsolījis 25 miljonus ASV dolāru (23 miljonus eiro) katru gadu desmit gadu laikā. Lielākoties štata līdzekļi tika tērēti, lai iegādātos sacensību rīkošanas tiesības. Vienošanās par piešķiramo summu tika slēgta ar bijušo gubernatoru Riku Periju, kurš savu amatu atstāja janvāra sākumā.

Sacensību rīkotāji joprojām saņems 19,5 miljonus ASV dolāru (18 miljonus eiro) no štata, bet vietējā nodokļu nauda summu palielinās līdz 22,7 miljoniem ASV dolāru (21 miljonu eiro). Tomēr tik un tā tā būs par sešiem miljoniem dolāru mazāka nekā pērn, kad, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, trases dotācijas bija par miljonu dolāru mazākas.

Tikmēr trases pārstāvji apgalvo, ka sacensības kopš 2012.gada ir iepludinājušas «simtiem miljonus» dolāru Ostinas un Teksasas štata ekonomikā. Tādējādi tām jāpiemēro tāds pats līdzfinansējums kā Nacionālās futbola līgas (NFL) «Super Bowl» izcīņai, Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) sacensībām un citiem pasākumiem.

«Ceram, ka šeit vēl joprojām norisināsies F-1 sacensības,» teikuši trases pārstāvji.

Nesen veiktajā auditoru ziņojumā tika kritizēts līdz šim piešķirtais finansējums, tādēļ Ebota birojs pieņēma lēmumu samazināt dotācijas.

«Ir nepieņemami, ka pieteikuma iesniedzējs [trases pārstāvji] gaida, ka pašvaldība pārkāps likuma normas un neievēros neatkarīgo auditoru lēmumu,» paziņoja Teksasas štata gubernatora preses pārstāve Keita Meizenheimere.

Tikmēr Ostinas mērs Stīvs Edlers nosaucis sacensības «par pilsētai ļoti būtisku pasākumu». Tāpat viņš teica, ka viņam ir «daži jautājumi» par iepriekšējiem finansiālajiem līgumiem, bet Edlers negrasoties tērēt pašvaldības naudu, lai segtu starpību.

«F-1 ir labs veids, kā cilvēkiem visā pasaulē prezentēt mūsu pilsētu. Sacensības piesaista daudz skatītāju. Tas palīdz mūs pozicionēt kā starptautisku pilsētu,» uzsvēra Edlers.

Savukārt F-1 vadītājs Bērnijs Eklstouns uzreiz neatbildēja uz mediju jautājumiem, tomēr viņš norādījis, ka izmaiņas finansējumā «apgrūtinās iespēju nākotnē aizvadīt sacensības Ostinā».

«Zaudēt Ostinas sacensības - tā būtu traģēdija. Tas atturētu citus no uzņemšanās rīkot ASV «Grand Prix«. F-1 ir vajadzīgas sacensības ASV,» situāciju komentēja 1978.gada pasaules čempions Mario Andreti.

Ostinas trase tika būvēta par privātiem līdzekļiem, tās sponsoru vidū ir arī miljardieris Billijs Džo Makkombs. Trasē norisinās arī citi notikumi, piemēram, «MotoGP» ASV posms, enduro čempionāta etaps, pasaules ekstrēmo sporta veidu spēles un dažādi mūzikas koncerti.

Tomēr F-1 posms ir būtiskākais trases izdzīvošanā, un tās pārstāvji atklāja, ka viņi vēl joprojām maksā par sporta kompleksa būvniecību.

Trase ir unikāla ar to, ka tikusi speciāli būvēta F-1 sacensībām. Iepriekšējās ASV «Grand Prix» izcīņas notikušas Votkinsglenā, Indianapolisā un citu pilsētu ielās.

F-1 sacensības ASV netika rīkotas no 2008. līdz 2011.gadam. Sacensību rīkošana speciāli ierīkotā trasē bija liels solis uz priekšu valstī, kur ļoti populāras ir NASCAR sacensības. Pirmo reizi pēdējo 30 gadu laikā F-1 būs arī ASV bāzēta komanda. Nākamsezon pasaules čempionātā startēs «Haas» vienība.

Kā zināms, tieši Ostinā šosezon savu trešo pasaules čempiona titulu guva brits Lūiss Hamiltons no «Mercedes» vienības. Arī pērn un 2012.gadā sacīkstēm ASV bija nozīmīga loma čempiona titula ieguvē.

ASV «Grand Prix» iepriekšējās sezonās pievilināja arī līdzjutējus no Meksikas, kur šogad F-1 sacensības atgriezās pēc 23 gadu pārtraukuma, turklāt posms bija labi apmeklēts.

Šīs sezonas F-1 kalendārā atlikuši vēl divi posmi, kas norisināsies Brazīlijā un Abū Dabī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu