Ģenerālis: sabiedrība ir gatava aizsargāt savu dzimteni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš TVNET atzīst, ka zemessargu skaita pieaugums vērojams jau kopš 2012. gada, un cer, ka augšupeja būs sagaidāma arī turpmākos gadus. Galvenie iemesli zemessargu skaita pieaugumam ir konfliktsituācija tepat kaimiņos Ukrainā. Bet pieaugums nozīmē - sabiedrība ir gatava aizsargāt savu zemi.

Zemessardzes nozīme Latvijai

«Vienmēr bijušas bažas par sabiedrību, ka tā nogurs no notikumiem, kas notiek ārpus Latvijas, arī ekonomiskie apstākļi būtiski iespaido. Tomēr notika pretējais: šogad ir vērojams rekordliels zemessargu pieplūdums,» pauž komandieris.

Viņš uzskata, ka tas tikai pierāda Latvijas cilvēku gatavību aizsargāt savu dzimteni.

«Šobrīd Latvijā ir 8000 zemessargu, papildus 1000 veterānu. Bet šogad zemessardzē pieteikusies 981 jauna persona. Un vairums jauno zemessargu ir 19 līdz 25 gadus veci,» uzsver ģenerālis.

Kalniņš Latvijas Zemessardzi vērtē kā milzīgu sabiedrības potenciālu, kur Latvijas pilsoņi izpauž vēlmi aizsargāt Latviju, būt patriotiskiem.

Zemessargu sagatavotība

Ģenerālis neslēpj, ka pašreizējo zemessargu fiziskā sagatavotība nav izcila: «Jūtams, ka «kompjūteru paaudze» nav fiziski tik spējīga kā agrāk sagatavotie zemessargi. Katru gadu zemessargiem ir obligātās nometnes, kas ilgst no divām līdz četrām nedēļām. Un katru reizi kāds to tām izstājas pārāk lielās fiziskās slodzes dēļ. Bet viņi ir gatavi strādāt un degsmes pilni,» stāsta Kalniņš.

Viņaprāt, visi zemessargi psiholoģiski ir teicami sagatavoti.

Savukārt, runājot par izmaksām, komandieris nespēj noteikt, cik Latvijai izmaksā viens zemessargs, bet kopējais budžets ir 12 miljoni eiro. Šajā summā iekļauts pilnībā viss, arī Aizsardzības ministrijas un vadības darbs, instruktāžas, ekipējums, ēdināšana u.tml. Ar pašreizējo un nākamgad plānoto budžetu, kas atvēlēts Zemessardzei, spēj nosegt vien 10% no nepieciešamā.

Zemessardzes komandieris piebilst, ka Zemessardzē tiek uzņemti visi interesenti jeb gribētāji - Latvijas pilsoņi, kuri vēlas tikt militāri apmācīti. Galējā uzņemšanas sliekšņa nav. Tomēr Zemessardzē nedrīkst pieteikties agrāk sodītie vai personas ar veselības problēmām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu