Dāņu māksliniece Ivonne Gernere atklāj personālizstādi Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nauris Garkaklis/TVNET

No 9. līdz 21. novembrim galerijā «Mākslas banka» būs skatāma dāņu mākslinieces Ivonnes Gerneres (Yvonne Gerner) personālizstāde «Dzīves ceļš». Darbus var gan apskatīt gan iegādāties par saprātīgām cenām. Mākslinieci darbu izveidei iedvesmo ceļojumi pa pasauli un citu kultūru iepazīšana.

1992. gada rudenī Ivonne sāka studēt Latvijas Mākslas akadēmijā. Tur viņa iepazinās ar latviešu grafiķi Vitu Lēnerti, kura rosināja mākslinieces interesi par grafiku. Pēc pirmā kursa Ivonne kļuva par Vitas Lēnertes skolnieci.

Arī izstādes atklāšanā Vita bija ieradusies sveikt savu skolnieci, kurai Ivonne pateica paldies par iepazīstināšanu ar grafiku un atklāja: ja nebūtu Vitas, viņa šobrīd dzīvotu Taizemē un viņai tur būtu sava mājvieta, kā nekā pirms iepazīšanās ar Vitu māksliniece dzīvoja Taizemē un pēc Latvijas apmeklējuma plānoja tur atgriezties.

Ivonne Latvijā nodzīvojusi vairāk nekā divdesmit gadus, un jau no 1996. gada māksliniecei Rīgā ir sava darbnīca, kurā top viņas grafikas darbi.

Ivonnes darbu tehnika atšķiras no ierastās grafikas, jo gravēšanas vietā viņa strādā ar līmi. Tādējādi krāsu kompozīcija katrā darbā veidojas citādi un katrs no tiem uzskatāms par unikālu.

Māksliniece izstādījusi savus darbus apskatei tādās Eiropas pilsētās kā Stokholma, Tallina, Hamburga, Kopenhāgena un, protams, Rīga, kā arī citas Latvijas pilsētas.

Izstāde «Dzīves ceļš» tapusi sadarbībā ar Dānijas vēstniecību, un to apmeklēja pats Dānijas vēstnieks, kurš teica runu un jutās lepns, ka tik talantīga viņa tautiete dzīvo Latvijā.

Pasākuma ietvaros viesi varēja baudīt Dānijā ražotu vīnu un alu, bez kura nenotiek neviens mākslas pasākums Dānijā.

Viesiem bija iespēja apskatīt darbus, izlasīt aprakstu par ikvienu no tiem, parunāt ar pašu mākslinieci, kā arī iegādāties gleznas, kuru cenas svārstās no 140 līdz 280 eiro.

Ivonne ikvienam viesim veltīja uzmanību un visu vakaru pavadīja ar smaidu uz lūpām, saņemot ziedus, komplimentus par darbiem, kā arī vienkārši satiekot senus paziņas un draugus.

Kritiķi Ivonnes darbus dēvē par dzejiskiem, harmoniskiem, individuālistiskiem un mistiski filozofiskiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu