Kad jaunība ir aiz muguras...

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien, 13. novembrī, plkst. 22 kinoteātrī «Splendid Palace» būs iespēja atzīmēt dzīvi un mīlestību pret itāļu kino zelta laikmetu un šā perioda mūsdienu reinkarnācijas - režisora Paolo Sorentīno gaumē ar pirmizrādi filmai «Jaunība» («La giovinezza»), kas turpina viņa oskarotās filmas «Dižais skaistums» estētisko un intelektuālo vērienu.

Skatītājus gaida ne viens vien pārsteigums, jo vakara esence slēpjas nosaukumā la dolce vita - dzīve ir skaista, kas ir sava veida parafrāze par itāļu režisora Federiko Fellīni kinematogrāfu, kura zināmākais kino veikums ir filma «La Dolce Vita» (1960). Īpašu pārsteigumu sagatavojusi aktrise Agnese Zeltiņa, kuras radītā zīmola «Soulstones» rotās aktrises iemirdzēsies jaunā spozmē. Pasākuma turpinājumā filmas «Jaunība» pirmizrāde.

Sorentīno filma vēsta par diviem māksliniekiem, Fredu un Maiku, kuri ir draugi kopš senseniem laikiem. Freds ir slavens komponists un diriģents, taču principu dēļ atsakās no Elizabetes II uzaicinājuma uzstāties prinča Filipa dzimumdienas koncertā. Tikpat populārs ir arī kinorežisors Maiks. Šveicē viņš ne vien mielo acis un prātu, bet arī cenšas notvert mūzu, jo kā gan citādi lai rada vēl vienu izcilu scenāriju. Abi ir smalki vērotāji, labsirdīgi smīkņā par nejēdzībām un apjauš, ka krietnajā vecumā mūžs vēl nav galā. Alpu pakājē draugi pieredz savu pieaugušo bērnu mīlas pārdzīvojumus un kūrorta viesu personiskās drāmas, uzzina daudz jauna viens par otru un par sevi. Jāpiebilst, ka Fredu atveido Maikls Keins, bet Maiku - Hārvijs Keitels, lieliski aktieri, kuri reflektē caur ekrānu par aktiera misiju tuvu karjeras saulrietam.

Foto: Ekrānuzņēmums

Kinokritiķe Daira Āboliņa vēsta, ka «skaistumam nav vecuma. Sorentīno «Jaunība» ir smeldzes mistērija, kas visskaistāk savus spārnus izpleš tumsas aizsegā. Dzīve ir līdz sāpēm skaista kā grimstošā Venēcija, kā īstā mīlestība, aizgājušā gadsimta melodija. Un kino kā brīnums, kuram cilvēki vēl ir gatavi ticēt.»

Filma saņēmusi «Zelta palmas zara» nomināciju Kannu kinofestivālā un Skatītāju simpātiju balvu Karlovi Varu kinofestivālā 2015. gadā.

Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu