Hiphops no Jelgavas - mērķtiecīgi un uz augšu!

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Mūsu debijas albums «Troksnis no bēniņiem» tapa divu gadu laikā. Sākumā par albuma radīšanu nebijām domājuši, bet, kad pusgada laikā tapa pirmās trīs dziesmas, sapratām, ka top kaut kas labs un jāveido albums,» sarunā ar TVNET stāsta jaunā Jelgavas hiphopa grupa «Augša» - četri jaunekļi Vilnis, Rihards, Ruslans un Andrejs.

Mūziķu apvienības nosaukums radies nejauši. Par «Augšu» sākumā sauca viņu pulcēšanās vietu jeb štābiņu. Tur jaunieši klausījās mūziku, atpūtās, gluži kā visi citi, bet, sākot radīt mūziku pašiem, «Augša» pārtapa par apvienības nosaukumu.

Grupas hiphopa karjera sākās tikpat nemanāmi kā nosaukums. Puiši jau no bērnības ir iecienījuši hiphopa mūzikas žanru, un Andrejs bija viens no pirmajiem apvienībā, kurš sāka rakstīt tekstus. «Es zināju, ka Andrejs aizraujas ar tekstu rakstīšanu. Kādu dienu viņam pajautāju: varbūt ieskaitām uz bīta?» stāsta Ruslans.

Kad hiphopa mūzika jauniešus pārņēma pilnībā un Andrejam ar Ruslanu pievienojās Vilnis un Rihards, izveidojās draudzīga konkurence: kurš uzrakstīs labāko tekstu, kuram būs labākās rīmes u.tml.

Pirms lieliskā «Augšas» debijas albuma «Troksnis no bēniņiem» tika izveidotas pāris demo dziesmas. Tai skaitā skaņdarbi «Betona džungļi» un «Uz promenādi».

Augša
Augša Foto: Publicitātes foto

«Mums pašreiz nav savas ierakstu studijas. Tāpēc debijas albums tapa pie daudziem zināmā hiphopa mākslinieka Fakta (Jāņa Šmēdiņa). Liels paldies viņam,» pauž «Augšas» pārstāvji.

Savu debijas albumu «Augša» vērtē kā stāstu, kas salipināts no vairākām dziesmām, ko, savienojot pareizā secībā, var saprast. Šis stāsts izveidojās nejauši, jo dziesmas sākotnēji tika rakstītas un ieskaitītas individuāli.

«Augša» nespēj vērtēt šā brīža hiphopa mūzikas kultūru Latvijā. Grupas prāt, šobrīd Latvijā hiphopam ir tik daudz šķautņu, bet skatuve maza: «No «vecās skolas» ir palicis pa visam maz.»

Tikmēr savu radīto mūziku «Augšas» dalībnieki vērtē kā hardcore, kas ir atšķirīga gan satura, gan izpildījuma ziņā no citiem.

Hiphopa mākslinieki dziesmu tekstus raksta katrs un individuāli: «Mums nav vienots rakstītājs. Vienīgi piedziedājumus bieži izveidojam kopā, dalāmies ar idejām, savām skicēm.»

Pārsvarā teksti tiek rakstīti, kad ir zināma mūzika/bīts. Tieši tā rada noskaņu. Tomēr ir gadījumi, kad rīmes iespraucas prātā, kad īsti nav kur tās pierakstīt. Šādos gadījumos tiek izmantoti dažādi paņēmieni: Andrejs cenšas tās ierakstīt telefonā, Ruslans vairākkārt atkārto, lai iegaumētu kā pantiņu, utt. Vilnis smejoties piebilst, ir gadījumi, kad labās rīmes, kuras vēl nesen prātā dungoja, tā arī līdz papīra lapai nenokļūst, jo aizmirstas.

«Augša» ārpus darba

Ārpus hiphopa apvienības dalībnieki kopā reti satiekas. Kopīgās tikšanās jāieplāno jau mēnesi iepriekš. Tomēr pa pāriem dalībnieki tiekas bieži, un mēģinājumi notiek katru nedēļu. Rihards studē Latvijas Lauksaimniecības universitātē mežu inženieriju, Vilnis strādā par bārmeni, Andrejs par pavāru – cep picas, bet Ruslans par kurjeru.

Albuma prezentācijas koncerts notiks Jelgavā 11. decembrī «Melno cepurīšu balerijā».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu