Dombrovskis sola, ka EK rūpīgi izvērtēs «Nordstream II» projektu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas (EK) rūpīgi izvērtēs plānoto «Nordstream II» gāzes vada projektu, šodien «Rīgas konferencē» solīja EK viceprezidents Valdis Dombrovskis (V).

Dombrovskis uzsvēra, ka gāzes piegādes jautājums ir īsts ģeopolitikas jautājums un EK ir zināmas šaubas par šo projektu, tāpēc tas tiks rūpīgi izvērtēts. Viņam vakar jau bijusi tikšanās ar EK viceprezidentu enerģētikas savienības jautājumos Marošu Ševčoviču, un amatpersonas pārrunājušas šo projektu.

Viņaprāt, patlaban tiek veidota savāda enerģētikas arhitektūra, un ir racionālāki un efektīvāki veidi, kā tikt galā ar enerģētikas piegādēm. Viņš atgādināja, ka savulaik jau bija arī šaubas par «Nordstream» pirmo projektu.

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks uzsvēra, ka «Nordstream II» projekts tiek īstenots, lai kaitētu Ukrainai un vēl vairākām Eiropas valstīm. Tādējādi tiks izveidots «pudeles kakla» princips, kur gāzes piegādes politiku kontrolēs atsevišķas Eiropas rietumvalstis un Krievija.

«Mēs esam gatavi kopīgiem spēkiem modernizēt gāzes vadu sistēmu Ukrainā, jo «Nordstream» projekts ir pret Ukrainu un Eiropu,» teica Jaceņuks. Viņš uzsvēra, ka Eiropā ir jābūt vienotai enerģētikas politikai.

Jau ziņots, ka vakar visu trīs Baltijas valstu premjerministri un Ukrainas premjers uzsvēra, ka EK ir jāizvērtē «Nordstream II» projekts, kas var atstāt negatīvu ietekmi uz Ukrainu un vēl vairākām Eiropas valstīm.

«Nordstream II» projekts paredz divu zemūdens gāzes cauruļvadu izbūvi no Krievijas līdz Vācijai, un to kopējā pārvades jauda būs 55 miljardi kubikmetru dabasgāzes gadā. Projektu īsteno vairākas Eiropas gāzes kompānijas un «Gazprom» Krievijā. Par šo projektu negatīvi izteikušies jau vairāki Eiropas Savienības valstu līderi, norādot, ka notiek nerēķināšanās ar citu Eiropas Savienības dalībvalstu interesēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu