Jaceņuks: Putins ir izlēmis uzcelt jaunu Berlīnes mūri

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir izlēmis uzcelt jaunu Berlīnes mūri un izaicināt brīvās pasaules līderus, piektdien «Rīgas konferencē» sacīja Ukrainas premjers Arsēnijs Jaceņuks.

Ukrainas ministru prezidents uzsvēra, ka pasaule ir dramatiski mainījusies. «Visa brīvā pasaule saskaras ar milzīgiem izaicinājumiem. Kad tika nojaukts Berlīnes mūris, iestājās «zelta laikmets«. Taču tagad Putins ir izlēmis uzcelt jaunu Berlīnes mūri. Putins jau Gruzijā pārkāpa «sarkano līniju«. Ar Krimas aneksiju un agresiju Ukrainā viņs izaicina brīvās pasaules līderus,» sacīja Jaceņuks.

Jaceņuks pauda uzskatu, ka labākajai atbildei uz šiem izaicinājumiem ir jābūt Eiropas Savienības (ES) vienotības saglabāšana. Ukrainas premjers pauda atbalstu ES un ASV lēmumiem par sankciju ieviešanu pret Krieviju. Tāpat Jaceņuks pastāstīja, ka pēc Krievijas agresijas Ukraina ir cietusi ievērojamus zaudējumus - daļa tās rūpniecības un ogļu raktuvju nav vairs valsts kontrolē.

Ukrainas premjers arī uzsvēra, ka Krievijas izaicinošās darbības turpinās arī Sīrijā. Putins ļoti labi saprot, ka situācija Sīrija ietekmē visu ES - jo no šīs valsts nāk lielākais vairums patvēruma meklētāju. Jaceņuks uzsvēra, ka tādā veidā ir uzsākts karš pret ES vērtībām un aicināja bloku palikt vienotam un cīnīties par savām brīvībām.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka desmito reizi pēc kārtas Rīgā norisinās viens no Ziemeļeiropas nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem - «Rīgas konference 2015», kas šā gada 6.un 7.novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pulcē augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un žurnālistus.

Konferencē ik gadu aktuālākie drošības un ārpolitikas jautājumi tiek skatīti plašā kontekstā. Šogad konferencē tiek diskutēts par Eiropas Savienības ģeoekonomisko ietekmi pasaulē, NATO kapacitāti nosargāt stabilitāti pasaulē, kādas ir Krievijas un rietumu politiskās sadarbības nākotnes perspektīvas, jaunās paaudzes kara izaicinājumiem, informācijas kara sekām rietumu demokrātijai; un Eiropas politiskās kārtības nākotne.

Konferences diskusiju paneļos šogad piedalās Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks, Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis, Moldovas premjerministra vietniece un ārlietu ministre Natalja Germane, Slovākijas ārlietu ministrs Miroslavs Lajčaks, Rumānijas ārlietu ministrs Bogdans Lucians Auresku, Norvēģijas Ārlietu ministrs Bergs Brende, Starptautiskās Krīzes grupas prezidents Žans Marī Gēenno un citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu