Ukrainas premjers: Krievija īsteno spēli pret visu brīvo pasauli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Aktivitātes Sīrijā ir daļā no spēles, ko Krievija īsteno pret brīvo pasauli, intervijā LNT radījumā «900 sekundes» pauda Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

«Kāds var teikt, ka Sīrija ir atsevišķs gadījums, bet tā ir daļa no spēles, ko Krievija spēlē pret brīvo pasauli - jūsu valsti, visu Eiropas Savienību (ES), NATO dalībvalstīm, visas brīvās pasaules vērtībām,» norādīja Jaceņuks, aicinot padomāt, «kas patiesībā notiek pasaulē».

Viņš atzina, ka uzmanība šobrīd ir pārfokusēta no Ukrainas uz Sīriju. «Iespējams, tas bija Krievijas prezidenta Vladimira Putina mērķis - vienkārši novērst uzmanību no iebrukuma Doņeckā un Luhanskā un krievu nelegālās Krimas aneksijas uz notiekošajām cīņām Sīrijā,» sacīja Jaceņuks. «Nav šaubu, ka Putins nav zaudējis savu sākotnējo mērķi. Viņš grib pārņemt visu Ukrainu [..],» pauda Jaceņuks, vienlaikus uzsverot, ka Krieviju daudzējādā ziņā ir izdevies apturēt, turklāt virknē lietu tā «izgāzusies».

«Mans uzskats ir, ka Krievija ir drauds starptautiskajai kārtībai un drošībai, bet mēs paliksim vienoti. Ukraina joprojām ir globālās uzmanības fokusā - visu to, kuri cīnās par brīvību, vērtībām un iespējām šajā pasaulē,» teica Ukrainas premjers.

Jaceņuks uzsvēra, ka šobrīd plāns, kam Ukrainas seko, ir padarīt valsti par daļu no Eiropas Savienības ģimenes. «Ļoti ceru, ka sasniegsim abpusēji izdevīgu veiksmes stāstu,» viņš pauda.

Lielākais izaicinājums Ukrainas valdībai, viņaprāt, ir turpināt reformas. Izaicinājums ir atbalsts no Ukrainas politiķiem, atzina Jaceņuks. «Viņi nedrīkst būt dažādās pusēs. Jābūt vienotiem, jārunā vienā valodā un jāvirza tā likumdošana, kas ir nepieciešama,» viņš uzsvēra.

«Jūs izdarījāt to pašu pirms 20 gadiem un tāpēc kļuvāt par Eiropas Savienības dalībvalsti. Ir tikai viens ceļš - īstenot reformas, spītējot tam, ka īstermiņā tās ir smagas un nepopulāras,» teica Jaceņuks, vienlaikus uzsverot, ka Ukraina nespēs tikt galā bez stingra Eiropas politiskā, ekonomiskā un arī militārā atbalsta.

Jau vēstīts, ka Krievijas armija 30.septembrī sāka gaisa spēku operāciju pret Sīrijas nemierniekiem, šādi sniedzot atbalstu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada valdībai.

Atbilstoši oficiāliem datiem nepilna mēneša laikā Krievijas lidmašīnas iznīcinājušas vairāk nekā 8000 mērķu, pārsvarā ar augstas precizitātes raķetēm un koriģējamām aviobumbām.

Sīrijā kopš 2011.gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā «Islāma valsts» un «Al Nusra». Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu