Vai Latvijā atgriezies rekets?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai Latvijā atgriežas bēdīgi slavenie «deviņdesmitie», kad «jumts», rekets, izspiešana bija augstā godā un finansiālo darījumu kārtošana bieži vien bez vardarbības nebija iedomājama? Šādu jautājumu uzdot vedina pēdējā gada kriminālās tendences Latvijā.

Vecmīlgrāvis - 2015. gada februāris

Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis norāda, ka šā gada februāra beigās Vecmīlgrāvī kādā dzīvoklī pretlikumīgi tika turēts, kā arī regulāri fiziski iespaidots kāds 1987. gadā dzimis vīrietis. Šo darbību mērķis - izspiest no upura naudas summu, kuras apmērs - 30 000 eiro. Noskaidrojot šaubīgā dzīvokļa konkrētu atrašanās vietu, Valsts policijai ar ievērojamu tās resursu iesaisti (ieskaitot OMEGA pretterorisma vienību un Kriminālpoliciju), izdevies vīrieti atbrīvot. Visai savdabīgs un pārdomas veicinošs ir fakts, ka vismaz viens no noziegumā iesaistītajiem un vēlāk aizturētajiem vīriešiem bijis MMA cīkstonis. MMA - abreviatūras atšifrējums no angļu valodas - Mixed martial arts, tas ir, latviskojot - jauktā cīņu māksla, kuras dalībnieki parasti viens ar otru sacenšas būrī, kurš apvilkts ar sētu, - cīņas galvenais noteikums - nav nekādu noteikumu. Tātad viens no noziedzniekiem bijis īpaši zinošs tādās sfērās kā miesas bojājumu nodarīšana, kā arī cilvēka fiziska ietekmēšana. Jo, kā izsenis zināms, - miesa ir saistīta ar garu. Ja izdodas salauzt vienu, bieži padodas arī otrs. Kas 30 000 eiro gadījumā ir galvenais mērķis.

Tas liek domāt, ka šie naudas izspiedēji nebūt nebija kāds pašdarbnieku bariņš no Vecmīlgrāvja, bet gan nopietna, profesionāla indivīdu apvienība.

Parādu piedziņas kompānija «Arvik» - 2015. gada septembris.

Turpinājumā jāpiemin arī šā gada septembrī notikušais ekscess, kad parādu piedziņas kompānijas «Arvik» pārstāvji nolaupīja divus uzņēmējus, Zviedrijas un Īrijas pilsoni.
Svarīgi piebilst, ka kompānijas «Arvik» prezidents agrāk bijis tiesāts par narkotiku glabāšanu. Arī nolaupīšanā asistējošie «Arvik» darbinieki savās aprindās izcēlušies ar būtisku kriminālo autoritāti. Paralēli autoritātei viņiem piemitusi arī izdoma - cilvēku nolaupītāji pārģērbušies par policistiem, lai viss izskatītos «likumīgāk». It kā smieklīgi, bet drīzāk tomēr traģiski. Nolaupītāju vadmotīvs - visticamāk, naudas izspiešana.

Uzņēmēja nolaupīšana - 2015. gada oktobris.

Turpinot īso ieskatu kriminālo aprindu visatļautības tendencēs - pavisam nesen tapis zināms, ka investori smagi piekāvuši uzņēmēju, kuru sākotnēji finansiāli atbalstījuši. Sapratuši, ka, vienkāršiem vārdiem sakot, uzņēmēja ideja «nav dzīvotspējīga», investori uzņēmēju uzaicinājuši uz pārrunām, kuras gan rezultējušās uzņēmēja saslēgšanā rokudzelžos, nolaupīšanā un mēģinājumos izspiest gan naudu, gan bankas kodu kartes kodus, paroles un lietotājvārdu. Kad tas nav izdevies, uzņēmējs piespiests parakstīt līgumu ar atpakaļejošu datumu par investētās naudas atmaksu.

Pēc dažām dienām investori kopā ar vairākām kriminālajām autoritātēm draudējuši nodedzināt uzņēmēja īpašumus, kā arī nodarīt citu kaitējumu.
Par nozieguma izpildi aizturēti četri vīrieši, divi no tiem plaši pazīstami Latvijas kriminālajos lokos kopš deviņdesmitajiem gadiem.

Eksperta viedoklis

Lai uzzinātu Valsts policijas viedokli šajā jautājumā, TVNET sazinājās ar Valsts policijas pārstāvi Māri Priednieku, Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2. nodaļas priekšnieku, kura vadītā nodaļa ikdienā izmeklē šāda veida noziegumus un turpina izmeklēt arī trīs jau pieminētos gadījumus.

«Apgalvot, ka atgriežas deviņdesmitie, būtu absurdi, jo atceros, ka deviņdesmito beigās un 2000. gadu sākumā šāda veida aizturēšanas bija 2-3 reizes nedēļā. Šobrīd varam runāt par 3-5 aizturēšanām gadā. Protams, tas, ka šogad ir bijuši šie gadījumi liek secināt, ka ir neliels uzplaiksnījums, bet mēs rūpīgi strādājam un sekojam līdzi noziedzības tendencēm, lai novērstu šādus noziegumus. Nereti par šiem noziegumiem informāciju iegūstam operatīvā ceļā, vēl pirms pie mums ir vērsies cietušais,» kategorisks ir Priednieks.

Sarunas laikā Māris Priednieks uzsver, ka civilprocesi, kuros figurē parādsaistības, tiesās tiek izskatīti ļoti lēni, tādēļ reizēm cilvēki izlemj rīkoties paši uz savu roku. Tā sakot - starp likumu un nelikumīgiem veidiem, kad, piemēram, tie paši investori vēlas atgūt savu naudu. «Ja runājam par «Arvik» gadījumu, būtībā šīs kompānijas pārstāvji arī paši sevi iecēla tādā kā izvērtētāju kārtā. Mājaslapā bija norādīts, ka tiek sniegti juridiskie pakalpojumi, bet izmeklēšanā atklātais liecina, ka patiesībā viņi lietojuši bandītiskas metodes. Tas, protams, ir prettiesiski. Un Valsts policija attiecīgi reaģēja,» tā Māris Priednieks.

Vienlaikus gan jāpiebilst, ka ne tikai izspiešanu skaits, bet arī pati nozieguma shēma ir pilnīgi citāda, nekā tas bija pirms 15 – 20 gadiem. Priednieks skaidro, ka deviņdesmitajos jumta pakalpojumus uzspieda ikvienam, kurš ļaundara ieskatā bija maksātspējīgs. Tagad tajos retajos gadījumos, kuri notiek, nauda tiek izspiesta no personām, kas nodarbojas ar necaurspīdīgu biznesu. Tādā veidā izspiedēji mēģina panākt to, ka cietušais nevēlēsies vērsties policijā. Sarunā ar TVNET Māris Priednieks atzīst, ka arī mūsdienās aizturētās personas nereti ir tās pašas, kas likumsargu redzeslokā nonākušas arī deviņdesmitajos.

Secinājumi

Jāsecina, ka kriminālās tendences un metodika, kāda tā bija populāra 20. gs. 90. gados, joprojām pastāv. Tomēr vērā ņemams fakts ir tas, ka tās sastopamas daudz retāk, likumsargu darbs ir efektīvāks. Iespējams, drīzāk pie minētajiem noziegumiem vainojama dažu atsevišķu indivīdu nespēja adaptēties likumīgā un demokrātiskā Latvijā, mēģinot operēt ar metodēm, kuras darbojās vēl bēdīgi pazīstamajos «juku laikos».

Harijs Kadiķis, TVNET





Saistītie raksti:

http://www.tvnet.lv/zinas/kriminalzinas/576294-riga_nolaupa_divus_arvalstu_uznemejus_aizturetas_septinas_personas


http://financenet.tvnet.lv/zinas/582525-pec_neveiksmiga_biznesa_uzsaksanas_investori_nolaupa_un_piekauj_uznemeju



http://www.tvnet.lv/zinas/kriminalzinas/550430-vecmilgravi_notikusi_verieniga_kilnieka_atbrivosanas_operacija


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu